21.8.2016. 17:02
2
Naučnici: Da je mlijeko zdravo, i krave bi ga pile!
Mlijeko je jedino piće koje se agresivno nameće djeci kao zdrava hrana, a u stvari je suprotno, pokazala je studija sprovedena u Švedskoj.

Prema studiji velikih razmjera, koja je uključivala hiljade Šveđana, kravlje mlijeko loše utiče na zdravlje kad se konzumira dugoročno. Studija, koja je pratila 61.433 žene od 39 do 74 godine tokom 20 godina i 45.339 muškaraca sličnog doba 11 godina, otkrila je da, što su više kravljeg mlijeka pili, imali su veće šanse da umru ili da dođe do loma kostiju tokom trajanja studije.

Rizici su posebno bili naglašeni kod žena, u grupi kojoj se savjetovalo da pije mlijeko kako bi izbjegle lom kostiju zbog osteoporoze. Žene, koje su pile tri ili više čaša mlijeka dnevno, skoro su udvostručile šanse od umiranja tokom perioda trajanja studije u odnosu na one koje su pile samo jednu čašu. Pod čašom se podrazumijeva 200 mililitara.

Takođe su imale 16 odsto veće šanse da dobiju lom kostiju bilo gdje u tijelu.

Mliječna industrija već 50 godina ubjeđuje ljude da pasterizovani proizvodi poput mlijeka ili sira povećavaju nivo kalcijuma dostupnog organizmu. To je potpuno netačno. Proces pasterizacije samo stvara kalcijum karbonat, koji nikako ne može da uđe u ćelije bez helirajućeg agensa. Zato tijelo, u stvari, crpi kalcijum iz kostiju i drugih tkiva kako bi smanjilo nivo kalcijum karbonata u krvi. Ovaj proces zapravo uzrokuje osteoporozu. Pasterizovano mlijeko ne sadrži dovoljno magnezijuma da apsorbuje kalcijum. Optimalan odnos kalcijuma i magnezijuma bi bio 2:1 ili idealno 1:1, dok je u mlijeku 10:1. Možete unijeti 1.200 mg kalcijuma iz mlijeka, ali imaćete sreće ako se trećina tog kalcijuma asporbuje. Oko 99 odsto kalcijuma u organizmu se nalazi u skeletu, gdje obezbjeđuje mehaničku čvrstinu. Pasterizovano mlijeko ne pruža dovoljnu količinu kalcijuma, te organizam koristi skelet da nadoknadi potrebe. Na duže vrijeme, ovo vodi ka osteoporozi.

Od skoro 60 hormona, postoji jedan moćni hormon rasta pod imenom faktor rasta sličan insulinu 1 (IGF-1). Čudom prirode, on je isti i kod krava i kod ljudi. Hrana koju jedete može da utiče na to koja količina IGF-1 cirkuliše u vašoj krvi. Ishrana koja uključuje više kalorija ili životinjskih proteina povećava količinu IGF-1 i tu dolazimo do zabrinjavajuće uloge mlijeka. Ovaj hormon se smatra "gorivom za ćelije" bilo kog oblika raka. On se normalno nalazi u svom mlijeku, pošto bi novorođenče trebalo što prije da naraste. Zašto bi odrasla osoba mislila da treba još da poraste? Studije finansirane od strane mliječne industrije pokazuju porast IGF-1 od 10 odsto kod adolescentkinja pri konzumiranju pola litra mlijeka dnevno i isto toliko kod žena u postmenopauzi pri konzumiranju tri čaše mlijeka dnevno. IGF-1 takođe promoviše neželjeni rast, tj. rast ćelija raka i ubrzava starenje. IGF-1 je jedan od najvećih faktora rizika od raka ikad otkrivenih. Prema pregledu iz 1997. godine, objavljenom od strane Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka, rizik od raka jednak je konzumaciji mlijeka u brojnim studijama.

Zato što misle da je bezbjedno bez obzira na pasterizaciju. Međutim, toplota uništava veliki broj bakterija u mlijeku, čime se prikrivaju dokazi o zagađenom mlijeka. Jeftinije je proizvesti zagađeno mlijeko i uništiti bakterije toplotom, nego održavati čisto mlijeko i zdrave krave. Da bi se uništili patogeni u mlijeku, ono prolazi kroz razna pročišćavanja, filtracije, itd. Pasterizacija takođe uništava vitamin C i oštećuje B vitamine, smanjujući nutritivnu vrijednost mlijeka. Nakon pasterizacije, kalcijum i drugi minerali postaju nedostupni. Enzimi u mlijeku, proteini, antitijela, ali i benigni hormoni uništavaju se pasterizacijom, zbog čega se dobija "beživotno" mlijeko. Enzimi iz mlijeka pomažu pri varenju laktoze, a zajedno sa proteinima pomažu pri apsorpciji vitamina. Zaštitni enzimi iz mlijeka se inaktiviraju, zbog čega se ono lakše kvari. Generalno, pasterizovano mlijeko nije piće koje bi se preporučilo za održavanje zdravlja. Postoje mnogo zdravije alternative poput kokosovog mlijeka, mlijeka od badema ili mlijeka od konoplje, koji prevazilaze konvencionalno mlijeko i u smislu nutritivne vrijednosti i u smislu zdravlja.

(CDM/Alen Avdić)

 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.