9.9.2016. 21:27
0
Namirnice koje će vam pomoći da izbjegnete viruse
Dolazak jeseni i zime najavljuje i novu sezonu prehlada, gripa i virusa. Ukoliko to želite izbjeći, a sigurno želite, obavezno konzumirajte sljedeće namirnice koja će vam ojačati imunitet.

Zova

Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lijek.

Šampinjoni

Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijum u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin, koji su bitni za imunitet svakog čovjeka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Kupus

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imunološki sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vrijeme zimskih mjeseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (bijelog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanata u vaš organizam i hranljivu vrijednost vašeg obroka.

Bademi

Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posljedica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50 posto dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imunitet. Takođe, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imunitet. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte narandže ili mandarine.

Jogurt

Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Bijeli luk

Bijeli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pilori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savjet za kuhanje: bijeli luk oljuštite, isjeckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji prije kuhanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Špinat

Špinat je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite špinat kao sirov ili blago skuhan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih ljekovitih svojstava, piše Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.