21.9.2016. 9:13
0
Anksioznost opasnija po muškarce nego po žene
Anksioznost nije nova bolest, ali naučnici sada ističu "mušku anksioznost" kao posebnu vrstu poremećaja koja je mnogo smrtonosnije stanje od tjeskobe koja zahvata i žene.

Muškarci koji pate od težeg oblika anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da će umrijeti od raka, dok ovaj poremećaj nema nikakvog uticaja na dugovječnost žena, pokazalo je istraživanje sprovedeno nad gotovo 16.000 Britanaca, koje je trajalo punih 15 godina.

Među tom brojkom anksioznost je dijagnostikovana kod 126 muškaraca i 215 žena, ali iako žene češće pogađa, muškarci se očito mnogo teže nose s ovim poremećajem koji se manifestuje kao nekontrolisana, pretjerana briga za različite aspekte života.

Simptomi uključuju nesanicu, napetost u mišićima, nedostatak koncentracije i generalno nemir, a dok se žene brže odlučuju za odlazak doktoru, muškarci se češće sami "liječe".

Konkretno, češće utjehu traže u alkoholu i cigaretama i drugim vrstama zavisnosti, što posljedično češće dovodi i do prerane smrti i obolijevanja od raka.

"Dok kod žena to nije slučaj, kod muškaraca je jasno ustanovljeno da imaju dvostruko veće šanse da obole od raka i umru, čak i kada se uzmu u obzir sve druge životne okolnosti", tvrdi Olivija Rems sa Kembridža, koja je rezultate opsežnog istraživanja predstavila na European College of Neuropsychopharmacology kongresu u Beču.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.