5.10.2016. 19:12
0
Evo kako poboljšati cirkulaciju na prirodan način
FOTO: Ilustracija
Imate li često hladne ruke ili stopala, čak i ako nije hladno u prostoriji u kojoj boravite?

Jeste li ponekad osjetili ukočenost? Često vam noge nabubre i imate problema sa zadržavanjem vode u tijelu? To može biti znak da je loša cirkulacija vaš problem.

Zašto je optimalna cirkulacija tako važna?
Krv uvijek mora optimalno cirkulirati kroz tijelo, budući da svaku stanicu u tijelu opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima. Svaka stanica u tijelu proizvodi i otpad koji se sastoji od neiskorištenih hranjivih tvari i dušikovog dioksida, a to omogućava cirkulacija krvi.
 
Problem se javlja kada protok krvi u određenim dijelovima tijela nije onakav kakav bi trebao biti. Iako se problemi s cirkulacijom mogu pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ljudi ih najčešće primijete na rukama i nogama.
 
Što može utjecati na cirkulaciju krvi?
Na cirkulaciju krvi utječu mnogi faktori. Jedan od njih je, između ostalog, starenje. Kako tijelo stari, arterije gube svoju elastičnost i sužavaju se. Kao rezultat toga, srce mora raditi intenzivnije kako bi pumpalo krv kroz njih, a to se odražava kroz slabiji protok krvi kroz tijelo i povišeni krvni tlak.
 
Vrlo čest razlog je i pretilost, koja utječe na veću mogućnost oteklina na rukama i nogama. Pušenje je također jedan od mogućih uzročnika loše cirkulacije jer začepljuje krvne žile, a može dovesti i do srčanih problema te problema s pritiskom.
 
Na lošu cirkulaciju utječe i tjelesna neaktivnost, previše sjedenja i stajanja i nepravilna prehrana. Jedan od najčešćih uzročnika loše cirkulacije je sjedilački način života koji je i jedan od glavnih problema modernog doba. Ono može imati mnoge posljedice kao na primjer slaba cirkulacija na području ruku i nogu, hladne noge i ruke te bolovi i grčevi u mišićima.
 
Kako poboljšati lošu cirkulaciju?
 
Redovna tjelovježba
Vježbanje i tjelesna aktivnost su jedan od načina za poboljšanje cirkulacije. Pobrinite se da redovna vježba postane sastavni dio vašeg života. Odaberite oblik vježbanja koji vam odgovara i u kojem uživate. Svakodnevna šetnja i pješačenje umjesto vožnje mogu vrlo brzo donijeti pozitivne rezultate.
 
Istežite se
Redovito istezanje je posebno važno za ljude koji imaju sjedilački posao. Na poslu redovno uzmite pauzu (svaka 2 sata) i dobro se istegnite. Dovoljna će biti i kratka šetnja po prostoriji.
 
Masaža
Masaža, kao i vježbanje, ima odličan učinak na smanjenje loše cirkulacije. Masaža može smanjiti ili potpuno eliminirati napetost u određenim dijelovima tijela, a eterična ulja mogu imati pozitivan učinak na protok krvi.
 
Podignite noge
Ako su vam zbog slabe cirkulacije hladna stopala i noge, mijenjajte položaj u kojem držite noge. U ležećem položaju noge podignite na jedan ili dva jastuka. I u sjedećem položaju često mijenjajte položaj nogu.
 
Zdrava prehrana
Jedite zdravije i izbjegavajte masnu hranu jer ona povećava nakupljanje na krvnim stjenkama i teži protok krvi. Voće, povrće, kvalitetni izvori proteina, sjemenke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice bi trebale biti temelj vaše prehrane.
 
Pijte dovoljno vode i izbjegavajte kofein, alkohol i pušenje
Pobrinite se da vaše tijelo bude hidratizirano jer je voda neophodna za optimalnu cirkulaciju. Ako imate problema s cirkulacijom, što više izbjegavajte kofein, alkohol i pušenje.
 
Smanjite stres
Kronični stres negativno utječe na protok krvi kroz tijelo. U stresnim situacijama, tijelo usmjerava protok krvi u mišiće, srce i mozak, a smanjuje ga kroz ekstremitete. Vrlo je važno smanjiti stres i pokušati se opustiti, no to je vrlo teško s današnjim načinom života. Meditacija, tehnike dubokog disanja, hobiji i druženje s obitelji i prijateljima mogu barem malo smanjiti stres.
 
Izbjegavajte usku odjeću
Uska odjeća može smanjiti dotok krvi u stopala, što za posljedicu ima lošu cirkulaciju upravo na
tim djelovima tijela. Izbjegavajte preuske čarape i hlače te previše stegnute remene, piše Kiwi.
 

(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.