26.1.2017. 13:42
1
Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju: Vakcine u BiH su sigurne
Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva na redovnom sastanku danas u Sarajevu razgovaralo je, između ostalog, o problemu provođenja redovne vakcinacije te o pogrešnim informacijama koje se plasiraju javnosti.

Sastanku u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prisustvovali su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kantonalnih zavoda, epidemiolozi, pedijatri i drugi stručnjaci za imunizaciju.

U zajedničkom saopćenju za javnost navodi se da sve vakcine, koja se koriste za imunizaciju djece u Federaciji BiH, imaju dozvolu za promet izdanu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i sigurne su.

- Nedavna medijska izvještavanja o lošoj kvaliteti vakcina i neprofesionalnom radu zdravstvenih djelatnika u FBiH bazirana su na pogrešnim informacijama. Ove tvrdnje proizilaze iz mišljenja bez znanstvenog osnova o sigurnosti vakcina i vrlo su neodgovorne, jer mogu negativno utjecati na javnost, narušiti povjerenje u vakcine i konačno predstavljaju opasnost za javno zdravlje - navodi se.

Među vakcinama koje se koriste u Programu imunizacije u Federaciji BiH, samo vakcina protiv difterije i tetanusa za vakcinaciju školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti vakcine protiv hepatitisa B se nalazi u tragovima.

Pojašnjava se da je Tiomersal organski konzervans koji sadrži etil-živu, za vakcine u višedoznim bočicama. Koristi se decenijama u proizvodnji pojedinih vakcina kako ne bi došlo do kontaminacije bakterijama i gljivicama. Etil-živa je organski spoj žive suštinski različit od metil-žive. Etil-živa se kraće zadržava u organizmu i aktivno izlučuje putem stolice. Svjetska zdravstvena organizacija i druga regulatorna tijela definirali su sigurnosne nivoe za izlaganje metil-živi, najčešćem organskom spoju žive u okolini.

- Globalni savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva, neovisno znanstveno savjetodavno tijelo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji - zaključio je da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse vakcinama koje sadrže tiomersal – ističe se.

Naglašavaju da je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinacijom, prioritet za zdravstvene profesionalce u Federaciji BiH. Zdravstveni djelatnici brižljivo nadziru bilo koju moguću reakciju nakon vakcinacije da bi cijeli proces učinili sigurnim. Većina reakcija na vakcine su očekivane i blage.

- Odajemo priznanje za naporan rad ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji svoj posao rade ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima. Zahvaljujemo i roditeljima koji nastavljaju pridavati važnost vakcinaciji svoje djece da bi ih sačuvali sigurnom i zdravom – istaknuto je.

(Fena)

VakcineBiH
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.