3.2.2017. 8:37
0
Dan borbe protiv raka: Hitno mijenjati Zakon o javnim nabavkama, pacijenti moraju dobiti citostatike
U sedmici u kojoj se obilježava Dan borbe protiv raka, 4. februar oglasili su se iz Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH. Iz ovog Udruženja poručuju kako smatraju svojom dužnošću da daju mišljenje o jednom od najvažnijih pitanja koje se tiču oboljelih od karcinoma.

Povodom nedostatka citostatika, ali i drugih lijekova sa esencijalnih listi, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini (UIPL) želi upoznati javnost da problemi koji su nastali u opskrbi nisu rezultat djelovanja ili nedjelovanja njegovih članica, već su rezultat niza sistemskih okolnosti/nedostataka, na koje Udruženje inovativnih proizvođača lijekova ukazuje od samog svog osnivanja.

"Većina inovativnih kompanija djeluje na području Bosne i Hercegovine još od 1997. godine i u svom radu su uvijek ispunjavale svoje obveze u skladu sa zakonima BiH i preuzetim dužnostima i jemstvima u procesima javnih nabavki. Nikada, u ovih 20 godina, nismo se odnosili prema tržištu BiH i pacijentima kao manje značajnim od bilo kojeg drugog tržišta ili drugih pacijenata", rekla je Ana Petrović, direktorica UIPL-a.

Inovativni proizvođači lijekova nisu doprinijeli postojećem problemu nedostatka lijekova, prvenstveno citostatika.  Činjenica da inovativne kompanije u BiH shvataju ovo tržište veoma ozbiljno i značajno, potvrđena je i samim osnivanjem našeg Udruženja, koje postoji skoro 2 godine, dodaje Petrović. 

Zakon o javnim nabavkama u BiH tretira nabavku lijekova kao nabavku bilo koje druge robe, radi čega smo više puta isticali neophodnost donošenja određenih podzakonski akata i pravilnika kako bi se omogućila što bolja i kvalitetnija dostupnost lijekova pacijentima.

Također, ne primjenjivanje određenih selekcijskih mehanizama unutar samog zakona – kao što su tehnička/profesionalna i finansijska sposobnost ponuđača, te pravilnog tumačenja pojma „ekonomski najpovoljnija ponuda„ ( stav 2.,čl.64 ZJN ) samo su neki od elemenata koji mogu dovesti do problema u opskrbi bolnica lijekovima, a time i do ugrožavanja zdravlja pacijenata.

Koristimo ovu priliku i pozivamo sve nadležne državne institucije kao i ostale učesnike u procesu nabavki lijekova za organizaciju okruglog stola na kome bi se razgovaralo o svim  nedostatcima i tumačenjima u primjeni Zakona o javnim nabavkama u BiH.

Dosadašnjim anagažmanom i konstantnim zalaganjem za pronalaženje rješenja koje bi svim pacijentima u BiH omogućilo pristup inovativnim i odgovarajućim terapijama, UIPL nastoji biti ravnopravan partner svim institucijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini kojima je prioritet kvalitetna zdravstvena njega i dobrobit pacijenata.

Nedostatak citostatika i novih inovativnih terapija (napominjemo da novi inovativni lijek nije ušao na liste lijekova u BiH više od pet godina), su samo neke od slabosti sistema na koje je UIPL i ranije ukazivao. Kao i uvijek do sada, Udruženje se stavlja na raspolaganje svim institucijama i agencijama svojim profesionalnim i stručnim savjetima, kako bi se postigao zajednički cilj, a to je kvalitetnije liječenje građana i  jednaka dostupnost lijekova na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.