2.3.2017. 16:02
0
Inspektori u Kantonu Sarajevo provode mjere kako bi se zaustavilo širenje ptičije gripe
Kantonalni veterinarski inspektori još danas su nastavili provoditi mjere iz svoje nadležnosti koje imaju za cilj preveniranje daljeg širenja ptičije gripe, odnosno virusa H5N8, potvrdio je Feni glavni veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Selmir Velić.

Naglasio je kako su "jutros počeli sa popisom svih imanja na području općine Centar, koja je određena kao zaraženo područje".

- Ovim popisom bit će obuhvaćena sva imanja na kojima se drži domaća perad ili druge ptice, bez obzira na njihovu namjenu- kazao je Velić napominjući "da će se iste mjere, uz neke izuzetke, provesti i u susjednim općinama, ali u zavisnosti od indikacija i na drugim lokacijama gdje se za to ukaže potreba".

Osim stalnog nadzora na žarištu bolesti, jučer su i na na području Vrela Bosne uzeti uzorci kod labudova za laboratorijsko ispitivanje, koje je u toku.

- S obzirom na to da je virus H5N8 visokopatogen za ptice svih vrsta, neophodno je domaću perad i druge ptice držati zatvorenu sve dok traje opasnost. Obaveza svakog držaoca ptica je da sumnju na bolest prijave najbližoj veterinarskoj stanici ili ovoj inspekciji, što je neophodno učiniti u slučaju uginuća peradi, smanjenog unosa hrane i vode, smanjene proizvodnje, u smislu nesenja jaja i sl.- naglasio je Velić.

Osim toga, dodao je, obavezno je osigurati i održavati higijesnke uvjete i provoditi biosigurnosne mjere u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica, a to su, između ostalog, dezinfekcija objekata i opreme, čišćenje, pranje i dezinfekcija odjeće i obuće, kao i ruku osoba koje brinu o životinjama.

Iz KUIP-a KS-a napominju da je neophodno spriječiti i napajanje živine iz otvorenih izvora i površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice, kao i da se hrana za živinu zaštiti od divljih ptica i glodara.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.