18.6.2017. 22:22
0
Često konzumiranje pomfrita povećava rizik od prerane smrti
Način na koji se priprema krompir bitno utiče na ljudsko zdravlje. Osobe koje jedu prženi krompir dva ili više puta sedmično imaju veće šanse da umru u mlađoj dobi, nego oni koji ga izbjegavaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu kliničke ishrane.
“Konzumiranje prženog krompira se povećava u cijelom svijetu”, zabrinut je dr. Nikola Veronese, glavni autor studije, i dodaje kako pomfrit, čips i bilo koja druga vrsta krompira prženog u ulju narušavaju ljudsko zdravlje.

Krompir se prži u ulju koje je bogato trans mastima koje dovode do povišenog holesterola, što uzrokuje kardiovaskularne bolesti.

Takođe, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost i visok unos soli mogu uticati na preranu smrt kod osoba koje dva ili više puta sedmično konzumiraju prženi krompir.

Ono što predstavlja dodatnu opasnost pri jedenju pržene skrobne hrane jeste i akrilamid koji nastaje kad se skrobom bogata hrana, kao što je krompir, prži ili peče na visokoj temperaturi. Unos akrilamida može se smanjiti prokuvavanjem takve hrane ili njenim izlaganjem pari, radije nego da se prži. Ako se ipak odlučite za prženje, neka to bude što je kraće moguće, savjetuju nutricionisti, piše CDM.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.