24.6.2017. 22:00
0
Konzumiranje ribe bi moglo da ublaži tegobe kod artritisa
Redovno konzumiranje ribe moglo bi da ublaži zdravstvene tegobe kod ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa, navode rezultati istraživanja objavljenog u magazinu “Arthritis Care & Research”.

Kod pacijenata koji konzumiraju ribu najmanje dva puta sedmično, zabilježeno je manje oticanje zglobova i njihova osjetljivost, u odonosu na pacijente koji su rijetko jeli tu namirnicu, ili je nisu uopšte konzumirali.

Rezultati istraživanja su pokazali da, što su ispitanici više jeli ribu, kod njih je bio ispoljen niži stepen aktivnosti bolesti. U studiji u kojoj je učestvovalo 176 ljudi, autori su proučavali uticaj kuhane, dinstane i pečene ribe na zdravlje pacijenata sa reumatoidnim artritisom, piše “B92“…

Pržena riba nije uzimana u obzir, s obzirom na to da sadrži manje omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalno dejstvo.

Prethodne studije su pokazale su da na ovo oboljenje pozitivan uticaj ima i konzumiranje suplemenata na bazi ribljeg ulja.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.