3.8.2017. 17:05
0
Ružnija strana leta: Kako zaustaviti svrab nakon ujeda komarca
Oduprite se potrebi za češanjem i primjenite neke od sljedećih savjeta.

Kada pomislimo na ljeto, na pamet na prvo dolaze pozitivne asocijacije a onda i vrlo brzo i ona najneprijatnija- uporni komarci.

Kada nas komarac ujede, on u našoj koži ostavi malu količinu sopstvene pljuvačke. Proteini koji se nalaze u toj pljuvački izazivaju alergijsku reakciju u našem imunološkom sistemu, pa tako dolazi do blage upale i svraba. Međutim, češanjem mesta ujeda samo dodatno pogoršavamo stanje jer tada naš organizam oslobađa sastojke iz našeg imunološkog sistema koji utiču na veći otok i svrab. Umesto toga, svoju kožu nakon ujeda tretirajte uz pomoć ovih šest saveta.

KALAMIN LOSION
Ovaj losion u boji žvakaćih guma pravi se na bazi cink oksida i smatra se najboljom prvom odbranom nakon ujeda komarca. Kada losion nanesete na kožu dolazi do osjećaja hlađenja, što privremeno utiče na svrab koji osjećamo. Kalamin ne spriječava upalu, već isključivo pomaže u ublaživanju posljedice samog ujeda. Ovaj proizvod možete koristiti u kombinaciji sa drugim preparatima koje koristite, poput hidratantnih krema i antihistaminika bez bojazni po zdravlje vaše kože.

HIDROKORTIZON KREMA
Ukoliko vam kalamin losion nie pomogao da se riješite svraba, probajte sa hidrokortizon kremom koja sadrži 1 procenat hidrokortizona. Ova krema takođe sadrži kortikosteroide kaji smanjuju upalne procese, crvenilo, otoke i tako ubrzavaju period oporavka. Ovaj medicinski proizvod u slučaju slabijeg dejstva može da se koristi sa snažnijim sastojcima, ali isključivo uz odobrenje ljekara.

ORALNI ANTIHISTAMINICI
Uzimanjem oralnih antihistaminika umirićete svoje tijeo i spriječiti dejstvo histamina koji izazivaju alergijske reakcije. Takođe su korisni u situacijama ako imate problema sa snom jer će vas učiniti pospanijim. Ukoliko želite da unesete antihistaminike tokom dana i ne želite da vas uspavaju probajte sa medikamentom Claritine koji se pokazao kao najefikasniji.

LED
Led smanjuje količinu krvi koja kruži oko mjesta ujeda i tako smanjuje otoke i osjećaj svraba. Možete ga koristiti i kao dodatan efekat između dva tretmana medikamentima. Led u kesi stavite na mjesto ujeda i držita ga između 10 i 15 minuta.

HLADNA KESICA ČAJA
Poput leda i kesice čaja potopljene u hladnu vodu smanjuju protok krvi na predelu gdje je nastala upala. Takođe, čaj sadrži dodatna vazokonstrikcijska (sužavanje krvnih sudova) svojstva zahvaljujući komponentama kao što su tanini i kafein.

PILING OD OVSENE KAŠA
Ovsena kaša sadrži koji sastojke koji kožu čine vlažnom i smanjuju njenu pH vrednost, što na kraju delotvorno utiče na razne iritacije. Napravite prirodni piling tako što ćete izlomljenju ovsenu kašu staviti u blender i mešati je dok ne dobije izgled praha. Zatim prah stavite u mlaku vodu dok se kaša ne grupiše. Smesu nanesite na mjesto ujeda komarca i tako držite 15 minuta, piše Mens Health.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.