16.8.2017. 21:25
0
Hrana koju bi oboljeli od artritisa trebali izbjegavati
Od artritisa češće oboljevaju žene, a uglavnom se javlja u dovi između 20 i 40 godina.

Artritis je zapravo skupno ime za različite upalne procese zglobove, a uzrok je još uvijek nepoznat. Postoje brojni lijekovi na tržištu, ali ne pomažu svakom oboljelom. Međutim, doktori uprkos tome poručuju kako nije zdravo jesti svu hranu te da se prehrana ipak treba prilagoditi. Ovo su namirnice koje biste trebali izbaciti:

Zasićene masti

Ovo se ponajprije odnosi na masti koje se nalaze u životinjskim proizvodima kao što su govedina, svinjetina, janjetina, sladoled, maslac, punomasno mlijeko, sir, slanina i razne salame, piše “Ordinacija“…

Masti se nalaze i u palminom ulju – a iako ovo ulje nećete pronaći u svakoj prodavnici, ono se nalazi kao sastojak u brojnim kupovnim krekerima i keksima.

Smanjite unos punomasnih mliječnih proizvoda i mesa poput svinjetine te govedine. Prije kupovine grickalica provjerite da ne sadrže više od 2 grama masti po komadu ili cijelo jelo više od 4.5 grama masti po serviranju.

Šećer

Jednostavni šećeri koje pronalazimo u keksima, voćnim sokovima i slatkišima su jednaki kao rafinisani ugljikohidrati. Povisuju šećer u krvi te zbog toga pojačavaju upale, kao što su i upalne reakcije na zglobovima.

Ako ste željni nečeg slatkog radije uzmite voće koje je svježe i bogato vlaknima.

Rafinisani ugljikohidrati

Ovi ugljikohidrati se nalaze u svemu što je napravljeno od bijelog brašna, poput bijeloga hljeba, krekera, ali i u bijeloj riži i lošim žitaricama. Sve te namirnice su prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Rafinisani ugljikohidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Isprobajte proizvode napravljene od cjelovitih žitarica – hljeb, tjestenina i smeđa riža.

Pržena hrana

Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krumpirića, krofni i slično vrlo je loš izbor za oboljele od artritisa. Ove namirnice mogu povećati tjelesne masne naslage što stvara dodatni pritisak na zglobove te ih uništava.

Također, u nekim restoranima pripremaju krompiriće u uljima koja sadrže trans-masti koje su opasne za naš organizam.

Svoju hranu radije kuhajte, dinstajte, pecite na roštilju kako biste izvukli najbolje od tih namirnica.

Trans-masti

Ove se masti nalaze u nekim pekarskim proizvodima, fast-food prehrani, procesuiranim grickalicama, ali i u većini margarina. Mogu izazvati upale u organizmu te bolesti srca.

Zbog štetnosti proizvođači su dužni napisati koliko se ovih masti nalazi u kojem proizvodi, pa ih zapravo nije teško izbjeći.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.