28.9.2017. 16:09
0
Spavate u čarapama? Evo zašto to nije loša ideja
Nekima je to jedna od najgorih stvari koje mogu da zamisle, posebno ako veče uključuje romantiku, a nekima je to dodatak bez kojeg ne idu u krevet. A što je bolje i zašto?

Od sada imate naučnu potvrdu ako uživate da spavate u čarapama, jer topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grijanjem stopala šire se krvni sudovi što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

Znači, ako su vam stopala topla tokom noći, imaćete manje problema sa spavanjem i sigurno ćete lakše zaspati. Studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije.

Osim dužeg i kvalitetnijeg sna, ovaj odjevni komad u krevetu pozitivno utiče na suvu kožu stopala, piše Zadovoljna.

S ovim rezultatima odavno se slaže i tradicionalna kineska medicina koja se fokusira na bolju cirkulaciju. Hladna stopala iz tijela “isisavaju” energiju što remeti protok “životne energije”.

Hladnoća, uopšteno, blokira cirkulaciju, dok je toplina podstiče. Primjer je Rejnova bolest, specifično oboljenje koje karakterišu napadi jakog grčenja krvnih sudova prstiju na rukama ili nogama, piše CDM.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.