2.10.2017. 11:06
0
U Varešu i Zenici organizirani pregledi dijabetičara
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona su proteklih dana organizirali mjerenje šećera u krvi za članove udruženja i građane u Varešu i Zenici.

Na tim pregledima ukupno 60 osoba, 25 u Varešu i 35 u Zenici, zbog lošeg stanja i rezultata, upućeno je na dalje preglede i date su im terapije, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U prostorijama Doma Zdravlja Vareš izvršeno je mjerenje "tromjesečnog" šećera, kao i održano predavanje o temi  "Hipoglikemija i hiperglikemija", uz podjelu edukacijskih letaka.

Predavanju je prisustvovalo pedesetak oboljelih od dijabetesa "tipa" 1 i "tipa 2", a održano je uz domaćinstvo i pomoć Doma zdravlja Vareš.

Obavljena su mjerenja, evidencije, pregledi, konsultacije i upućivanja ljekarima obiteljske medicine, a svaki pacijent je dobio dokaz o izmjerenom "HbA1c" šećeru. Ljekar dijabetolog je loše "regulisanim" dijabetičarima dao daljnje smjernice u terapiji.

Na drugom pregledu i predavanju, koje je održano u prostorijama Regionalnog edukacijskog centra "Plavi krug" Zenica, učestvovalo je pedesetak dijabetičara, članova Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.