29.10.2017. 22:59
0
Savjeti za dobar san
Dobar san preduslov je zdravlja, a stručnjaci savjetuju da u krevet odlazite uvijek u približno isto vrijeme i da se sat ranije manete kompjutera i televizora.

Dobar san štiti fizičko i mentalno zdravlje čovjeka i zato je neophodno da odrasli sebi obezbijede minimum sedam sati noćnog sna, dok je djeci potrebno i do 10 sati. Da bismo lijepo zaspali trebalo bi isključiti televizor, izbjegavati kasne obroke i uz tuširanje se opustiti pred spavanje.

- Dovoljno kvalitetnog noćnog sna štiti fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Tokom sna dolazi do pripreme mozga za sutrašnji dan uz formiranje novih neuronskih puteva koji će sljedećih dana učestvovati u učenju, koncentraciji, donošenju odluka, kreativnosti - navodi dr Gorica Đokić, specijalista neurologije Klinike za psihijatrijska oboljenja „Dr Laza Lazarević“.

Nedostatak sna, pogotovo u periodu djetinjstva i adolescencije, može dovesti do nedostatka pažnje, ispoljavanja bijesa, impulsivnosti, promjena raspoloženja, depresivnosti, gubitka motivacije, pa čak i do rizičnog i autodestruktivnog ponašanja.

- San igra veoma važnu ulogu i u očuvanju fizičkog zdravlja, jer tokom sna dolazi do funkcionalne reparacije srca i krvnih sudova, te hronični poremećaj spavanja može dovesti do srčanih oboljenja, povišenog pritiska, ali i dijabetesa i gojaznosti. San utiče na rast i razvoj djece i adolescenata lučenjem hormona rasta u fazi dubokog sna, ali i na kompletan imuni sistem - podseća dr Đokić.

Čak i blaži poremećaj spavanja, koji podrazumijeva skraćenje sna za sat-dva nekoliko noći, može promijeniti našu produktivnost. Ponekad osobe nisu ni svjesne da im je funkcija sna poremećena, da im je san kratak ili lošeg kvaliteta, što u nekim profesijama kao što su zdravstveni radnici, piloti, vozači, može imati katastrofalne posljedice. Smatra se da je pospanost uzrok najmanje 100.000 saobraćajnih nesreća godišnje u svijetu.

- Kratkotrajno dnevno spavanje nikako ne može da nadoknadi noćni san, ali može kratkotrajno energetski da regeneriše osobu. Zato se zarad dobrog sna treba držati rutine kao što su: odlazak u krevet tačno u određeno vrijeme, držati se ustaljenog ritma i vikendom, sat vremena prije leganja u krevet izbjegavati ekran kompjutera ili televizora, izbjegavati obilne obroke, cigarete, alkohol, provesti svakodnevno neko vrijeme napolju, okupati se i opustiti prije no što se legne u krevet - savetuje dr Đokić.

Savjeti za dobar san

- odlazak u krevet tačno u određeno vrijeme

- držati se ustaljenog ritma i vikendom

- sat vremena prije nego što se legne u krevet izbegavati kompjuter ili televizor

- izbjegavati obilne obroke pred spavanje

- izbjegavati cigarete i alkohol

- provesti svakodnevno neko vrijeme napolju

- okupati se i opustiti prije nego što legnete u krevet

(Merima Druškić)

San
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.