1.12.2017. 16:27
0
U Tuzli nizom aktivnosti obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, koji se obilježava prvog decembra obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji ovog oboljenja, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. „Svaka osoba se računa“ slogan je pod kojim se ove godine obilježava svjetski dan borbe protiv ovog oboljenja.

U povodu obilježavanja ovog datuma Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, u saradnji s asocijacijom Margina, te uz učešće udruženja studenata "BOHEMSA" danas je kod spomen-obilježja Kapija u Tuzli,  organiziralo savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis, uz podjelu promotivnog materijala.

U Savjetovalištu za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa, Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla danas je organizirano tradicionalno, cjelodnevno, dvadesetčetvoročasovno, besplatno, anonimno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitise.

Zavod za javno zdravstvo TK je u saradnji s Mješovitom srednjom školom Čelić nizom aktivnosti obilježio je ovaj dan. Jedan od događaja je promocija zdravlja uz druženje s građanima, u robnoj kući Tuzlanka, a ovom prilikom dijeljeni su edukativno-informativni letci i brošure o HIV/AIDS-u, te  prezervativi.

Savjetnica za HIV u Zavodu za javno zdravstvo TK, dr. Selma Azabagić  smatra da je ovo je izuzetna prilika da se podsjeti da svih 37 miliona oboljelih mora da ima adekvatnu zdravstvenu njegu, koja podrazumijeva pravo na zdravlje, pravu dijagnostiku, terapiju, liječenje i borbu protiv stigme.

 -Što se tiče HIV oboljelih, statistike govore da je od 1992. godine do decembra 2017.godine ukupno registrirana 201 oboljela osoba HIV pozitvna, od toga 47 je umrlo, a kod 92 se razvio AIDS, ističe Azabagić.

Dodala je da je BiH zemlja s niskom stopom obolijevanja, ali i sa niskom stopom testiranja.

 U Savjetovalištu za HIV, Zavoda za javno zdravstvo TK vršeno je besplatno i anonimno testiranje na HIV u periodu od 7 do 15 h.

Azabagić ističe da je ovo izuzetna prilika da se promovira dostupnost Savjetovališta, da radi i postoji, da je povjerljivo i anonimno.

Naglasila je da za dolazak u Savjetovalište ne treba nikakav dokument, samo je bitna dobra volja i da osobe preuzmu odgovornost za vlastito zdravlje.

-Ukoliko su imali nepromišljene postupke, ako su koristili drogu i imali seksualne odnose kojih se i ne sjećaju vrlo je važno da dođu i da se testiraju, poručila  je.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru, s ciljem da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svjesnost javnosti o HIV/AIDS-u, kao i solidarnost prema oboljelima. 

(Fena / Haris Ahbabović)

AIDSTuzla
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.