5.12.2017. 12:52
0
Med liječi kao i antibiotici
Mnogi ljudi med vole zbog neodoljivog okusa, a koji zbog svoje slatkoće može zamijeniti druge zaslađivače, obogatiti sosove ali i začiniti skoro svako jelo. No, pored toga što je odličan dodatak jelima, med nudi i nekoliko zdravstvenih benefita.

Med je spas u sezoni prehlada. Ako je vjerovati studijama, med se pokazao kao najbolji lijek, tako da je to vjerovatno razlog što  ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila na listu supstanci koje smiruju kašalj i ublažavaju iritaciju grla.

Nije čudi što ovu slatku tečnost prati reputacija ljekovitosti jer je prvi dokazi i upotreba meda u liječenju rana datira još od 2000. godine prije nove ere, a danas se u ovu svrhu najčešće koristi manuka med, a razlog tome je antibakterijsko djelovanje meda, omekšava kožu i brže zarastanje rana. 

Jedna naučna studija potvrdila je da je kod pacijenata s čirevima na koži, koje je bilo teško liječiti, došlo do potpunog izlječenja poslije samo sedam dana nanošenja meda.

Takođe med može pomoći osobama koje imaju perut i seboreju. Naučnom studijom dokazano je i da je med razblažen s vodom (odnos med:voda - 90:10 posto) pomogao u 30 posto slučajeva seboreje izazvane svrabom i peruti dok je tretman je trajao četiri sedmice, s tim da se mješavina meda nanosila svakog drugog dana na rane na glavi, a pacijenti su rekli da su svrab i perut nestali za sedmicu, a rane za 14 dana.

(Ajla Hurko )

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.