6.12.2017. 13:35
0
Kada su hrana i lijekovi opasna kombinacija: Mlijeko piti dva sata nakon uzimanja antibiotika
Hrana je lijek, rekao je Hipokrat, a Paracelsus upozorio da je svaki lijek i otrov, ovisno o dozi. Svakodnevno unosimo jedno i drugo ne pomišljajući da bi nam mogli stvoriti tegobe. Nekad hrana utječe na terapijski učinak lijeka, a može se dogoditi i da se lijek upleće u metabolizam i sposobnost tijela da koristi nutrijente.

Sastav obroka
Mnogi lijekovi utječu na apetit, a njihova učestala upotreba može biti uzrok pothranjenosti jer utječu na apetit. Lijek putuje kroz organizam i može doći do međudjelovanja hrane i lijeka. Čak i tempiranje i sastav obroka može znatno utjecati na brzinu pražnjenja želuca, a time i na apsorpciju lijeka.

Masna hrana usporava pražnjenje želuca, a to uzrokuje duže zadržavanje lijeka i duže izlaganje želučanoj kiselini, što može pogodovati iskorištenju nekih lijekova, dok nekim lijekovima (naprimjer antibioticima) ne pogoduje intenzivna razgradnja jer im se tada umanjuje djelovanje.

Antibiotici su veliko postignuće nauke koje je spasilo milione života, no danas ga uzimamo, upozoravaju ljekari, i prečesto. No kad je već potrebno uzimati antibiotik, treba se pridržavati uputa. Zbog smanjenja broja „dobrih“ bakterija u crijevnoj mikroflori tokom uzimanja antibiotika preporučuje se uzimati fermentirane mliječne proizvode, ali to ne znači da taj lijek treba popiti s mlijekom, posebno ako je riječ o tetraciklinskom antibiotiku.

Potreban je razmak od dva sata između mliječnog obroka i uzimanja lijeka. Interakcija tetraciklinskih antibiotika i minerala kalcija i željeza klasičan je primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka. Pri uzimanju tetraciklinskih antibiotika može se javiti nedostatak vitamina C te je potrebno osigurati prehranu bogatu njime.

Pritisak i glavobolja

Zreli sirevi, crno vino, pileća jetra, kvasac, kiseli kupus, masline, suho meso... sadrže aminokiselinu tiramin i mogu biti potencijalno opasni ako se uzimaju uz antidepresive, poznate kao (MAO inhibitori). Oni koji uzimaju tu vrstu antidepresiva moraju izbjegavati navedenu hranu jer interakcija može uzrokovati povišenje krvnog pritiska i jake glavobolje.

Brusnica je naširoko poznata kao lijek za upale mokraćnog mjehura, ali ona zakiseli mokraću, tj. smanji pH pa je nepovoljna za djelovanje antibiotika. Dok se uzimaju lijekovi, treba piti propisani čaj za mokraćne puteve, a brusnica može doći na red tek kad se prestanu uzimati antibiotici.

Grejp i visoki pritisak
Pomislimo li na grejp i sok od grejpa, imamo na umu da se radi o izrazito zdravoj namirnici. No uzimanje nekih lijekova uz sok od grejpa može uzrokovati povišenje nivoa lijeka u krvi do opasnih razmjera. Pokazalo se da grejp sadrži tvari koje imaju osobine mijenjanja enzima i glikoproteina u crijevima, a oni su odgovorni za metabolizam mnogih lijekova. Najjače mu je djelovanje uz lijekove za sniženje holesterola i krvnog pritiska, sedative, imunosupresive, lijekove protiv alergija i analgetike.

Agrumi i kontracepcija 
Agrumi mogu zasmetati lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipine, procardia, verapamiol i sl.), lijekovima koji kontroliraju nivo holesterola, s estrogenom, s oralnim kontraceptivima i mnogim lijekovima koji se koriste u slučaju alergijskih reakcija (npr. hismanal).  

Ne na prazan želudac

Acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol i slično) ne preporučuje se uzimati na prazan želudac. Ona može uzrokovati potencijalno opasno krvarenje želučane sluznice, mučninu i povraćanje, upozoravaju ljekari.   

Alkohol
Najpoznatija neželjena posljedica javlja se kod uzimanja alkohola u kombinaciji s antihistaminicima, antidepresivima, analgeticima, antidijabeticima kao i lijekova koji sadrže kodein (lijekovi koji djeluju na centralni nervni sistem). Takva interakcija može dovesti do pospanosti, stanja zbunjenosti, oslabljenih refleksa, a vrlo često i do negativnih posljedica za zdravlje.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.