4.2.2018. 12:05
0
Nesanica je u genima
Insomnija se često veže za stres ili anksioznost, ali je novo istraživanje pokazalo da uzrok nesanice može biti genetski. Međunarodni tim istraživača otkrio je sedam rizičnih gena koji su povezani s poremećajem spavanja. Rezultati su pokazali da su različiti geni povezani s nesanicom kod muškaraca i žena.

Donedavno je insomnija smatrana psihološkim problemom i posljedicom depresije, tuge ili rada u smjenama. Međutim, istraživači su uzeli DNK uzorke 113.000 ljudi iz Holandije i Velike Britanije kako bi istražili ovaj poremećaj. Jedan od rizičnih gena koji je pronađen kod ispitanika je MEIS1, koji je ranije povezan s poremećajem u spavanju. Riječ je o genima koji mutiraju i uzrokuju poremećaj. U okviru iste studije otkrili su da određeni geni uzrokuju anksiozni poremećaj, depresiju i loše stanje. Prethodne studije otkrile su da od insomnije više pate žene nego muškarci, piše 'Zdravlje u kući'.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.