4.2.2018. 17:09
0
Crnogorke najčešće obolijevaju od raka dojke, dok Crnogorci najčešće obolijevaju od raka pluća
Žene u Crnoj Gori najčešće oboljevaju od raka dojke, a muškarci od raka pluća, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje povodom 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv raka.

Prema posljednjim preliminalnim podacima iz Registra neoplazmi, evidentirano je 2.925 novooboljelih, od kojih je 52,51 odsto muškaraca, a 47,49 odsto žena. 

Kada je riječ o malignim oboljenjima, kod žena dominiraju rak dojke, koji je najčešći uzrok smrti, zatim slijedi rak pluća i bronhija, a potom kože i grlića materice. 

"Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati djelovanjem na faktore rizika. Na povoljan ishod bolesti moguće je uticati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom", naveli su iz Instituta. 

Kao prevencija su navedeni i konzumiranje zdrave hrane, fizička aktivnost, redovna kontrola i kontrola infekcija. 

Iz Instituta podsjećaju da je prije tri godine počela kampanja Svjetske zdravstvene organizacije sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka pod sloganom "Mi možemo, ti možeš". 

"Procjene ukazuju na pesimistične prognoze da će do 2032. godine broj oboljelih od raka porasti za 70 odsto, što znači da će više od 25 miliona ljudi u svijetu oboljeti od ove teške bolesti", navode iz crnogorskog Instituta za javno zdravstvo. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.