25.2.2018. 20:15
0
U BiH oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest
Udruženje za razvoj društva "Kap", u okviru projekta "Znanjem do zdravlja", educira oboljele od dijabetesa o utjecaju te bolesti na kardiovaskularni sistem.

- Smatra se da pacijenti, a i opća populacija nisu dovoljno informirani o dijabetesu kao faktoru rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga Udruženje "Kap", uz podršku Novo Nordisk Pharme provodi projekt "Znanjem do zdravlja" - navode iz Udruženja.

Dijabetes je rastući problem i predstavlja jedan od najvećih javno-zdravstvenih izazova. U BiH je oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

Kao hronična i neizlječiva bolest može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnih ishoda ako se ne otkrije i ne liječi adekvatno. Stoga je od presudnog značaja uloga ljekara, koji nude prave informacije o samoj bolesti i rizicima nastanka komplikacija, dobroj kontroli šećerne bolesti i pravilnom liječenju.

Brojne studije su pokazale da je uz povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, gojaznost, nedovoljnu fizička aktivnost, pušenje, te genetske predispozicije dijabetes jedan od najvećih rizikofaktora za nastajanje srčanih oboljenja.

Jedna od aktivnosti bila je i priprema edukativne brošure u suradnji sa stručnim ljekarima među kojima su kardiolog Jasmin Čaluk, internistica i dijabetologinja Aleksandra Grbić te dr. Azra Bureković iz Udruženja endokrinologa i dijabetologa BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.