4.3.2018. 12:52
1
Bišćanin Amir Delić proglašen za najodgovornijeg čuvara životne sredine u Velikoj Britaniji
Britanska nevladina agencija "Keep Britain Tidy" koja vodi računa o zaštiti životne sredine proglasila je, na godišnjoj gala manifestaciji u Brighotnu, Amira Delića za najodgovornijeg čuvara životne sredine u Velikoj Britaniji za 2017/18. godinu.

Piše: Sanda Hrkić

Taj Bišćanin s engleskom adresom uposlenik je Općine Bedforshire-Luton, radi na poziciji inspektora i primarni zadatak mu je očuvanje okoliša. Tom vrstom posla bavi se skoro 20 godina, a za najveću nagradu iz te oblasti u Velikoj Britaniji predložili su ga stručnjaci koji su imali prilike da se uvjere u njegovu preciznost i pedantnost jer svaki slučaj ilegalnog odlaganja velikih količina smeća na zelenoj površini mora se evidentirati, dokumentirati i predati nadležnom sudu za izricanje kazne počiniocu. Nijedan slučaj koji je obrađivao inspektor Delić nije izgubljen na sudu.

U tu svrhu, u slobodno vrijeme, Amir je redovno “sevisirao” CCTV kamere da bi (na mjestima gdje su se prekršaji najviše dešavali) „hvatali“ krivce za narušavanje reda i zagađenje zelenih površina.

Koliko je bio uspješan u tome vidi se iz činjenice da ga je za nagradu predložila Jenna Watts, pravni savjetnik i predstavnik Watts Consultancy, koji svojim pravnim uslugama servisiraju "Keep Britain Tidy". Oni su vidjeli s kojom pedantnošću su sakupljeni i na sudu prezentirani dokazi o prekršiocima.

U informaciji koju je Feni dostavio BHDINFODESK navodi se da Amir Delić ne krije da mu priznanje godi kao i činjenica da neko cijeni ono što on radi. Ipak, nije se nadao nagradi jer taj posao radi godinama i uvijek je nastojao pružiti maksimum.

- Zadovoljstvo je što mi je nagradu uručila Vicki Michelle, glumica iz serije "Alo, Alo", koja je ujedno ambasadorica organizacije "Keep Britain Tidy" - kazao je.

Amir Delic rođen je u Bihaću 1962. godine, diplomirao je ekonomiju/maketing na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu 1988. godine gdje je i magistrirao. U Englesku je otišao početkom 1991. godine. Jedno vrijeme radio je u bh. ambasadi u Londonu kao ataše za ekonomske odnose, potom bio u privatnom biznisu, a posljednjih 20-tak godina radi izuzetno odgovoran posao, u oblasti zaštite životne sredine. Sklonost ka tome vjerojatno je stekao u rodnom gradu, zahvaljujući tamošnjoj tradiciji očuvanja čistoće rijeke Une na čijim obalama provodi svaki slobodni trenutak.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.