23.4.2018. 18:45
0
Masna hrana smanjuje mogućnost razmišljanja
Masnoćama bogata hrana koja se svakodnevno jede nepovoljno djeluje ne samo na tijelo, već i na ljudski mozak, tvrde naučnici sa Oxforda.

Istovremeno smanjuje fizičku izdržljivost, ali i sposobnost razmišljanja.

Mozak se opušta, pronicljivost opada, a osjećaj malaksalosti, razdražljivosti ili usporenosti postaje sve prisutniji.

Doktor Alan Merion Davis, jedan od članova istraživačkog tima kaže da kada se unosi kalorična hrana neurotransmiteri zaduženi za prijenos informacija mozgu, govore da mozak treba da se odmara, jer je vrijeme izobilja.

- Zbog takve situacije instinkti za preživljavanje se na određeno vrijeme isključuju, pa tako i moć razmišljanja - pojašnjava on, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.