24.5.2018. 11:37
0
Irci odlučuju o abortusu: Na snazi zakon koji dozvoljava abortus samo ako je život majke ugrožen, za ilegalni abortus zatvor do 14 godina
Irci u petak imaju istorijsku priliku da odluče hoće li promijeniti 35 godina star zakon prema kojem je prekid trudnoće dozvoljen samo ako ugrožava život majke i koji predviđa kaznu zatvora od 14 godina zatvora za ilegalni abortus.

Od 2013. abortus je dozvoljen samo ukoliko trudnoća ugrožava život majke ali ukoliko građani glasaju za izmjene, Irska vlada namjerava da uvede zakonodavstvo koje će omogućiti abortus do 12-te nedjelje u svim okolnostima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Glasači će se izjašnjavati o tome da li žele ukidanje Osmog amandmana na Ustav koji je na snazi od 1983. godine, a koji priznaje jednako pravo na život majke i nerođenog deteta, što automatski zabranjuje prekid trudnoće, javlja BBC.

Pozivi za promjene Ustava intenzivirani su 2013. godine kada je Savita Halapanavar (Savita Halappanavar) umrla od infekcije, a nakon što su doktori odbili da prekinu trudnoću.

Njena smrt je dovela do izmjena u zakonu kako bi se omogućio abortus kada je život majke u opasnosti, uključujući i vjerodostojnu prijetnju samoubistvom. Međutim, mnogi aktivisti nisu vjerovali da su promjene otišle dovoljno daleko.

Ukoliko ne bude promjena nakon referenduma, postupak bi ostao nelegalan osim kada je život majke u opasnosti.

Irska i dalje ima jedan od najrestriktivnijih zakona o prekidu trudnoće u Evropi, a kampanja za ukidanje osmog amandmana – koji je na snazi od 1983. godine – uzela je maha u posljednjih nekoliko godina, podstaknuta novom generacijom feministkinja i sve većom potrebom za ravnopravnošću i pravima, ali i uspjehom referenduma o istospolnim brakovima 2015. godine, piše londonski Independent.

Irska ima istorijsku priliku da promjeni zakon o abortusu u zemlji. Ako Irska glasa "za", postojeći član Ustava koji je ubačen 1983. godine - i dopunjen 1992. - biće zamijenjen  tekstom  da se Zakonom  može donijeti odredba o ukidanju trudnoće.

Vlada je predlagala da zakonodavstvo dozvoli pobačaj u slučajevima kada postoji opasnost po život žene ili kada fetus ima neku abnormalnost ili do 12. sedmice bez razloga, opravdanja.

Dvije glavne partije Irske, Fine Gael i Fianna Fáil, ne zauzimaju zvaničan stav o referendumu, ali političarima je dozvoljeno da se bore na ličnoj osnovi.

Američki Times se bavi online kampanjom o irskom referendumu i piše da je ova veoma plaćena kampanja otišla u suprotnom pravcu kada su Facebook i Google odlučili da ograniče ili uklone oglase o glasanju za abortus.

"To je najnoviji odgovor na globalnu zabrinutost zbog uticaja društvenih mreža na političke kampanje, od predsjedničke kampanje u Americi do Brexita," pojašnjava list.

-Ne bi trebalo da budemo naivni i da mislimo da je Irska imuna na ove svjetske trendove - rekao je portparol opozicione partije Fianna Fail.

-Zbog potpunog nedostatka bilo kakvog propisa o kampanjama na društvenim mrežama u Irskoj, neko u ovom trenutku može odakle god da uplati novac sa bilo kojom porukom - i niko ne može učiniti ništa po tom pitanju- rekao je Fail.

Nedjeljnik dodaje i da referendumi nisu nepoznanica za Irsku, odnosno da je ovo peti u pet godina, kao i da izborni zakoni regulišu tradicionalne oblike kampanje.

"Radio i televizijski oglasi su potpuno zabranjeni, a spoljnopolitičke donacije su nezakonite. Međutim, izborna pravila stara 20 godina ne bave se oglašavanjem na društvenim mrežama, a nema ograničenja ni za troškove kampanje," objašnjava Times.

"To je potpuno Divlji, divlji zapad," rekao je Kreg Dvajer (Craig Dvier ) iz Transparentne referendumske inicijative, grupe volontera koja prikuplja informacije o oglasima koji se koriste za ciljanje irskih korisnika Facebook-a.

Grupa je sakupila i analizirala skoro 900 Facebook oglasa o referendumu. Mnoge od njih su postavile registrovane lobi grupe, a većina je dolazila iz Irske. Međutim, nekoliko desetina je bilo iz inostranstva, uključujući i neke koje su bile povezane sa organizacijama za borbu protiv abortusa u Sjedinjenim Državama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.