1.8.2018. 16:20
0
Promjene na KCUS-u: Sada nakon revaskularizacije srca pacijent drugi dan poslije operacije ide kući
Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uvedeno je 16 novih operativnih procedura.

Po riječima Nermira Granova, šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, zabilježeno je značajno poboljšanje u pružanju zdravstvene usluge pacijentima i ukinuta lista čekanja na operativne zahvate iz domena kardiovaskularne hirurgije.

- Pored značajnog povećanja broja operativnih zahvata, istovremeno se radilo na uspostavljanju novih standarda u praćenju pacijenata. U saradnji sa drugim klinikama, po prvi put određeni su klinički putevi, što značajno skraćuje vrijeme potrebno za dijagnostiku, predoperativnu pripremu, tretman i postoperativno liječenje kardiovaskularnih pacijenata - kaže Granov.

Na taj način, s istim brojem bolesničkih postelja, povećan je broj operisanih pacijenata. Uvedeno je 16 novih operativnih procedura.

- Sada nakon primjene najnovijih operativnih tehnika, revaskularizacije srca, pacijent drugi dan poslije operacije, ide kući. Da smo na pravom putu, govori činjenica, da operativne metode koje su već  šest godina dostupne našim pacijentima, poput mini AVR, sada uvode i drugi kardio centri u BiH - navodi Granov.

Napominje da pored 12 kardiovaskularnih hirurga, devet anesteziologa i pet internista/kardiologa, na Klinici radi i 84 izvrsno educiranih medicinskih profesionalaca, koji  vode računa o zdravlju pacijenata, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.