17.9.2018. 9:22
0
Osjećate da vam je previše posla, pritisaka, stresa?
Mnogo posla, ili negativan stav prema radnim zadacima, mogu biti izuzetno stresni. Kako se stres i obaveze gomilaju, tako osjećamo ogromnu potrebu za pauzom, prenosi Budoar.

Stručnjaci su dugo savjetovali da u ovakvim trenucima treba zaista i poslušati svoje tijelo, napraviti korak unazad i zaboraviti na probleme ne radeći apsolutno ništa, tj. odmarati.

Međutim, najnovija istraživanja naučnika kažu drugačije.

Umjesto da ventilirate negativnu energiju tako što odlučite da za promjenu ništa ne radite, pokazalo se da postoje efikasnija sredstva borbe protiv ove vrste stresa.

Jedan od njih je aktivno učenje nečega što vas zaista zanima.

Zauzimajući ovakav, aktivan pristup rješavanju problema učenjem novog i zanimljivog sadržaja.

Istovremeno se opuštate i jačate motivaciju, optimistički stav, svoje unutrašnje resurse.

Aktivno, zainteresovano učenje pomaže u prevenciji ili rješavanju problema anksioznosti, frustracija i razočaranja.

Dakle, kada osjetite da ste se zaglavili u besmislenim ili stresnim poslovnim obavezama, posvetite barem 5 minuta da pročitate članak o nečemu i što ne mora imati nikakve veze sa vašim poslom, ali vas zanima.

Takođe, ako osjetite da učenje i čitanje nisu dovoljni, i da vam je potrebno da izađete i prošetate, povedite nekoga sa sobom.

U razgovoru sa tom osobom takođe ćete aktivno slušati, naučiti nešto novo, i skrenuti misli sa problema, koji vam izgleda mnogo veće nego što zaista jeste, piše CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.