17.10.2018. 14:08
0
Općina Stari Grad nabavila dva hemodijalizna aparata za KCUS, vrijednost aparata oko 50.000 KM
Općina Stari Grad Sarajevo nabavila je dva savremena hemodijalizna aparata kojima će se poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga koje se pružaju za oko 320 pacijenata Dijaliznog centra na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedan aparat već je isporučen Dijaliznom centru, dok se isporuka drugog očekuje sljedeće sedmice.

Vrijednost oba hemodijalizna aparata bila je oko 50.000 KM. Zahvaljujuću uspješnoj saradnji s kompanijama koje su ponudile hemodijalizne aparate i ostvarenim popustima, oba uređaja kupljena su za 25.400 KM, a nabavljeni su prema strogim zahtjevima i specifikacijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo koja je finansirala nabavku zajedno s pobratimskom Općinom Umraniye iz Republike Turske.

Jedan aparat nabavljen je posredstvom projekta "Unaprjeđenje kvaliteta života kod hemodijaliznih pacijenata" s kojim je Udruženje hemodijaliznih i transplantiranih pacijenata KS uspješno apliciralo prema Općini Stari Grad, a drugi na osnovu postupka javne nabavke, koju je Općina raspisala još u aprilu ove godine.

- Stari Grad ima izuzetno dobre i produktivne prijateljske i pobratimske odnose sa općinama i gradovima, naročito iz Republike Turske. Ovo je prvi veliki projekat koji realiziramo s Općinom Umraniye iz Istanbula s kojom smo se bratimili prije četiri godine - kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina Stari Grad i ranije učestvovala u nabavkama medicinskih aparata.

Klinika za hemodijalizu KCUS-a predstavlja najveći dijalizni centar u Bosni i Hercegovini. Na hroničnom dijaliznom tretmanu ima 320 pacijenata, od čega je 60 pacijenta iz općine Stari Grad. Jedini način liječenja i održavanja života pacijenata sa hroničnim oštećenjem bubrega, dok čekaju transplantaciju, je dijaliza, a za neke pacijente je to doživotno liječenje. Klinika posljednjih godina radi u četiri smjene, zbog čega su aparati u kontinuiranoj funkciji po 20 sati dnevno.

Nabavkom novih hemodijaliznih aparata, samim tim kvalitetnijom hemodijalizom, poboljšat će se usluga, produžiti životni vijek pacijenata i znatno poboljšati svakodnevni kvalitet života pacijenata, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.