4.12.2018. 13:15
0
Alkohol izaziva gubitak pamćenja
Za razliku od brojnih prethodnih istraživanja u kojima su učestvovali ili mladići ili ljudi u poodmaklom životnom dobu, nedavno je sprovedeno istraživanje o uticaju alkohola u kojem su učesnici bili sredovječni muškarci.

Rezultati do kojih su naučnici, pri tome, došli pokazali su muškarci koji dnevno popiju tri ili više pića često imaju veće probleme s memorijom i teže donose odluke, piše “Men's Health“.

“Ne bi, ipak, trebalo izvući zaključak da će muškarci koji popiju tri pića sedmično patiti od većih gubitaka kognitivnih sposobnosti”, smatra Sara Džo Nikson, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Floridi.

“Ipak, rezultati ovog istraživanja pokazali su nam da bi muškarci morali da obrate više pažnje na to koliko piju u srednjim godinama”, podsjetila je dr Nikson.

Takođe, autori studije naglašavaju da umjereni konzumenti alkoholnih pića ne bi trebalo da budu zabrinuti jer većina učesnika istraživanja spada u grupu koja pije više nego što bi trebalo – čak do osam pića dnevno.

“Alkohol, ako se pije svakodnevno, ima neurotoksičan efekat”, kaže Niksonova. “Uglavom se taj efekat odražava na različite regije mozga i relativno je blag. Zbog toga muškarci koji prečesto uživaju u alkoholu ne osjećaju veće posljedice. Ipak, rezultati ovog istraživanja upozoravaju da alkoholna pića mogu imati kumulitivan efekat i da na neke pojedince utiče više nego na druge”, zaključila je dr Nikson.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.