4.2.2020. 16:14
0
U Bečkim telefonskim govornicama od danas se nalaze defibrilatori: Ovo je aparat koji spriječava smrt nakon srčanog udara
U vrijeme pametnih telefona, telefonske govornice se i u Beču sve rjeđe koriste. Da bi preostalim primjercima dali novi život, Beč se odlučio da u njih smjesti defibrilatore za jednostavnu upotrebu.

Prvu govornicu sa defibrilatorom u ulici Rotenturmstraße, svečano je otvorio 4. februara bečki  gradonačelnik Michael Ludwig. Inicijativa je nastala u saradnji grada Beča, Telekom operatera A1, Udruženja "Puls" i marketinške kompanije "Gewista".

Do sredine ove godine, planirano je defibrilatorima opremiti dodatnih deset govornica, dok su se u cijelom gradu do danas opstale 2.444 govornice. 

Pored toga što su ovom inicijativom govornice dobile novu namjenu sa njih se besplatno može pozvati bilo koji broj za hitne slučajeve. Kompanija "Gewista" je u svaku obnovljenu govornicu postavila i svoju reklamnu ploču, tako da se na taj način osigurala i ekonomičnost projekta.

Nakon zastoja srca vjerovatnoća preživljivanja pacijenta se smanjuje za 10 posto po minuti. Nakon tri minute na mozgu se javlja nepopravljiva šteta, stoga su brze mjere prve pomoći izuzetno značajne. Do sada se u cijelom Beču nalazi više od 1.000 javnih defibrilatora, sve javne ustanove su opremljene ovim aparatima kao i institucije za hitnu pomoć, policije i vatrogasne službe, saopćio je  Eurocomm-PR. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.