13.3.2020. 17:59
0
Oprez: Hrana koja pojačava grlobolju
Bol obično nestaje sam od sebe u roku od sedam do deset dana ili već za par dana ako imamo jak imunitet i pijemo antibiotike.

Na intezitet bola može da utiče i hrana koju konzumiramo. Naime, bitno je da jedemo namirnice koje jačaju imunitet. Sa druge strane, treba izbjegavati hranu koja pogoršava simptome.

Začinjena hrana

Hrana koja je mnogo začinjena izaiva bol u grlu, čak i kad su začini odlični za imunitet: npr. čili koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i crni biber za koje se zna da jačaju imunološki sistem.

Dok traje bol trebalo bi potražiti druge načine da ojačate imunitet.

Tvrdi i hrskavi proizvodi

Čips od krompira, kokice i perece mogu ogrebati grlo i produžiti period oporavka.

Kafa i alkohol

Kafa može da iritira grlo, što samo pogoršava simptome. Alkoholna pića osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam.

Dok se tijelo bori protiv infekcije, bitno je da ne konzumiramo ništa što bi moglo dodatno da oslabi imunitet. Osim toga, i kafa i alkohol u većim količinama mogu da uzrokuju dehidraciju, piše “24sata“.


(Admir Oručević)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.