21.5.2020. 21:40
0
Malina kao lijek: koja su ljekovita svojstva maline
Malina je grm koji raste samoniklo uz rubove puteva i živica, a može se i uzgajati u vrtovima. Ima bobičaste plodove crvene boje koji rastu od ljeta do jeseni. Plodovi su jestivi, veoma ukusni i zdravi.

Najukusniji i najzdraviji su svježi, ali mogu se koristiti kao dodatak raznim receptima. Malina je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima te je zbog toga dobar prirodni lijek za razne bolesti. Od vitamina i minerala sadrži vitamin C, vitamine iz skupine B-kompleks, vitamin E, vitamin K, magnezij, željezo, kalij, kalcij i fosfor.

Ljekovitost maline
Zdravlje srca i probavnog sistema – čaj od listova ove biljke dobar je lijek za jačanje srca, a flavonoidi u plodovima čuvaju zdravlje srca, jačaju krvne žile te snižavaju pritisak. Vlakna u plodovima maline poboljšavaju rad crijeva i povoljno utječu rad metabolizma.

Ženske tegobe – preporučuje se redovita konzumacija malina za reguliranje menstruacijskog ciklusa te ublažavanje bolnih menstruacija. Čaj je odličan za trudnice jer ublažava mučnine i bolove, pomaže kod poroda te potiče stvaranje mlijeka, prenosi Volimprirodno.com.

 
Prirodna zaštita od sunca – ulje sjemenki čileanske maline ima najveći prirodni zaštitni faktor, između 28 i 50 SPF, ovisno o uvjetima u kojima je uzgojena.

Osim navedenog, malina je odličan prirodni lijek za upale, snižava visoku temperaturu, ima antikancerogeno djelovanje, jača imunitet, poboljšava ten, jača kosu te regulira razinu šećera u krvi. Čaj se priprema tako da se nekoliko osušenih listova prelije vrelom vodom. Može se koristiti kao oblog kod kožnih upala.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.