6.6.2020. 22:50
0
Stručnjaci otkrili lijek protiv konzumiranja cigareta
Stručnjaci su otkrili hemijski proces koji se događa u mozgu i pretvara miris i ukus cigarete od nepodnošljivog do prijatnog za zavisnike. Kada se stvori zavisnost, isti neuroni koji govore mozgu da ne konzumira cigarete, također, mu govore da treba da nastavi pušiti kako bi izbjegao stres koji nastupa nakon prestanka.

Taj drugi glas nadmašuje odbojnost prema cigaretama, što otežava borbu protiv učinka dopamina i stimulira ljude da puše više. Naučnici s Univerziteta u Torontu kažu da bi im ovo saznanje moglo pomoći u dizajniranju lijeka, slično onome koje već postoji za alkoholizam, koji blokira zadovoljstvo pušenja, pri čemu ono postaje odbojno.

Ako isključe one neurone koji čine da se osjećate prijatno dok pušite, tada ostaje samo odbojnost, objasnili su stručnjaci i dodali kako sada znaju kakav lijek je potreban, samo ga treba napraviti.


(Nermana Crnčalo)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.