21.7.2020. 15:25
0
Kako prepoznati trovanje suncem
Koža vam je crvena, imate plikove, simptome slične gripi ili čudan osip…

Jake opekotine
Niste nanosili kremu sa zaštitnim faktorom svaka dva sata kako ste trebali i sad se gulite. Osim mazanja jogurtom, možete učiniti puno toga za smirivanje crvenila. 

No ako su simptomi nešto ozbiljniji, poput plikova i groznice, možda je u pitanju slučaj trovanja suncem, stanje kada se zbog jakih opekotina osjećate bolesno. Trovanje suncem je izraz koji se koristi za jake opekotine nastale zbog dugog izlaganja UV zrakama, tvrde dermatolozi.

Možda nećete moći odmah sami prepoznati da se radi o trovanju, obzirom se simptomi javljaju 72 sata nakon pojave opekotina. Kako biste na vrijeme prepoznali simptome, stručnjaci kažu da morate znati razlikovati simptome. Ne možete se raditi o trovanju ako nemate opekotine.

„Normalne“ opekotine su kada se pojavi crvena, upaljena i osjetljiva koža 30 minuta do 24 sata nakon izlaganja suncu. Jake opekotine prepoznat ćete po plikovima koji se javljaju 24 do 48 sata nakon izlaganja suncu. Trovanje suncem su svi gore navedeni simptomi, plus dodatne reakcije: groznica, temperatura, bol u zglobovima, bol u mišićima glavobolja, dehidracija, vrtoglavica i nelagoda.

Rizična skupina
Prema riječima stručnjaka osobe sa svijetlom kožom i svijetlim očima bi se mogli nazvati rizičnom skupinom kojoj prijeti trovanje suncem. U istoj su grupi i osobe koje uzimaju lijekove, antibiotike ili oralnu kontracepciju, a ako je neko iz vaše porodice imao melanom, morate se jako paziti.

Naravno, navode stručnjaci, izbjegavajte jako sunce, posebno ako ste osjetljivi. Stručnjaci preporučuju da se na suncu ne boravi između 10 i 17 sati kada je sunce iznimno jako. Također, savjetuju da nanosite zaštitnu kremu redovno i da ona štiti od UVA i UVB zraka. Kremu nanosite svaka dva sata.

Većina simptoma se može tretirati kućnim pripravcima, kažu stručnjaci, a neki od njih su: 

1. Napravite obloge od hladne vode kako biste olakšali simptome

2. Nanesite aloe veru ili bilo kakav gel

3. Morate piti velike količine vode

4. Možete popiti protuupalni lijek, poput ibuprofena za olakšavanje simptoma.

Ako primijetite da je stanje gore, spuštanje krvnog pritiska, preskakanje srca, vrtoglavica, stručnjaci napominju da odmah posjetite ljekara koji vam može dati lijekove protiv infekcije te infuziju kako bi se podigla razina elektrolita.




(Nermana Crnčalo)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.