31.8.2020. 19:22
0
Ako vam se pojave ovakve promjene na nožnim prstima, možda ste zaraženi koronavirusom
Suhi kašalj, temperatura i kratkoća daha od početka pandemije uzimaju se kao glavni simptomi bolesti COVID-19. S vremenom su se među različitim pacijentima uočili i neki drugi simptomi poput gubitka čula okusa i mirisa, a prema najnovijim saznanjima može izazvati i kožne promjene.

Ljekari su te promjene nazvali "Covid toes" (Covid nožni prsti), a radi se najčešće o oteklinama crvene ili crvenoljubičaste boje koje su osjetljive, svrbe i/ili stvaranju osjećaj "žarenja". Najčešće se pojavljuju na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku, prenosi IG60.com






 Džoena Har (Joanna Harp), američka dermatologinja sa Univerziteta "Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima, kazala je da većina pacijenata kod kojih je uočena ova promjena bila asimptomatska ili su imali blage simptome i najčešće se potpuno oporave kod kuće. Humberto Čoi (Humberto Choi), ljekar iz klinike u Klivlendu, objašnjava da nije neuobičajeno da neko ko ima virusnu infekciju dobije ima osip ili mrlje na tijelu. 

- To se može dogoditi s drugim virusnim respiratornim infekcijama poput ospica - kaže Čoi pa dodaje: "ovo stanje može uzrokovati malo začepljenje ili mikro ugrušci u krvnim žilama koje se nalaze u nožnim prstima".

 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.