29.9.2020. 11:50
0
Farmaceutske kompanije razvile, SZO odobrila: Uskoro brzi test za Covid-19 'za bogate i siromašne'
Brzi testovi za Covid-19 koji u samo 15-30 minuta pokazuju rezultat, uskoro će biti globalno distribuirani, što bi moglo sačuvati na hiljade života i usporiti pandemiju kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim dijelovima svijeta.

Testovi koji podsjećaju na one za trudnoću sa dvije plave linije za pozitivan rezultat, već su odobreni od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Oko 120 miliona brzih testova koje će proizvesti dvije farmaceutske kompanije, bit će obezbjeđeni za nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju po cijeni od 5 dolara po komadu.

Brzi ali kvalitetni testovi omogućit će masovno testiranje zdravstvenih radnika koji u velikom broju umiru od posljedica zaraze korona virusom, naročito u nerazvijenim dijelovima svijeta.

Pored zdravstvenih ustanova, brzi antigenski testovi pokazat će se naročito korisnima u školama, univerzitetima i na radnim mjestima. Iako se ovom vrstom testiranja neće moći locirati svi zaraženi, ipak će biti omogućeno da se veliki broj zaraženih identificira i izolira prije nego što razviju simptome.   Jedan od ovih testova koji je razvila južnokorejska kompanija SD Bio Sensor, upravo je odobren od strane SZO, dok i druga kompanija, američki Abbott, čeka na odobrenje za test koji se također izrađuje u Južnoj Koreji.

SZO je pozdravila brzi test i smatra ga efikasnim rješenjem naročito za siromašne zemlje.

Farmaceutske kompanije koje su razvile testove tvrde da su do 97% tačni, ali u optimalnim uslovima. U stvarnim bi tačnost mogla biti donekle kompromitirana, ali će se i dalje kretati u rasponu od 80 do 90%.


(Patria) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.