11.11.2020. 17:28
0
Ovih šest ključnih stvari o vakcini protiv korone morate znati
Nadu da se kraj pandemije koronavirusa približio donijela je vijest da je utvrđeno da je vakcina koju su ispitale BioNTech i Pfizer 90 posto učinkovita, piše The Guardian.


Ipak, stručnjaci i dalje upozoravaju da podaci iz ispitivanja koje su proveli Pfizer i BioNTech nisu konačni i da ostaje dosta nepoznanica.

U međuvremeno, donosimo vam šest ključnih stvari koje trebate znati o ovoj vakcini.

Koliko je sigurna? 

Kompanije tvrde da zasad nema ozbiljne sigurnosne zabrinutosti, ali i da će nastaviti prikupljati podatke. 

Postoje neke nuspojave, kao što je groznica, što je prilično uobičajeno kod vakcinacije, rekao je Paul Hunter, profesor na Univerzitetu East Anglia. 

Dodao je da s obzirom da se radi o novoj vakcini, koja koristi mRNA tehnologiju, a koja do sada nije odobrena za upotrebu kod ljudi, nije nemoguće da neko bude alergičan na neku od komponenti.

Može li ona spriječiti teži oblik bolesti? 

Studija je osmišljena da otkrije može li vakcina zaštititi od teškog oblika COVID-19, rečeno je iz Pfizera.

Podaci o tome još nisu objavljeni.

“Ono što možemo reći je da je vakcina zaustavila kliničku simpromatsku infekciju, ali postoji neizvjesnost oko asimptomatske infekcije,” kazao je doktor Hunter.

Kako je istakao Alexander Edwards, profesor sa Univerziteta u Readingu, logično je da ako se ne zarazite ne možete ni ozbiljno oboljeti. 

Sprječava li vakcina prijenos? 

Još nije potpuno jasno da li vakcina štiti od infekcije koronavirusom ili od pojave simptoma nakon što ste zaraženi 

“Ako zaustavlja infekciju, onda bi po definiciji trebala zaustaviti i prijenos s jedne osobe na drugu. Ako zarazu ne dobijete jer ste imunizirani, svakako me nećete zaraziti. Ali, ako je ono što dobijete asimptomatska infekcija, još uvijek postoji rizik da biste me mogli zaraziti, iako će to gotovo sigurno biti dosta manjeg intenziteta nego ako ste klinički bolesni", rekao je Hunter.

Djeluje li na starije ljude i djecu? 

Djeca starija od 12 godina i odrasli do 85 godina uključeni su u ispitivanje, ali ni o tome podaci još nisu objavljeni. 

"Većina vakcina ne djeluje dobro kod starijih ljudi, kao kod mlađih. To nije iznenađujuće jer stariji ljudi ne postižu uvijek učinkovit imunološki odgovor ni na prirodnu infekciju. Ne bi bilo iznenađujuće da starije osobe ne reagiraju jednako efikasno kao mlađi na ovu vakcinu, ali to je nešto za šta moramo pričekati podatke", kazao je Hunter. 

Zašto ne djeluje na 10 posto pacijenata? 

Teško je reći zašto je djelovala na 90 posto pacijenata, a nije na 10, a da ne znamo ko su, rekao je dr. Stephen Griffin sa Univerziteta u Leedsu. 

“Vakcina će različito djelovati na različite ljude. Tako često dobivate različite stope odgovora unutar populacija - može biti da su sve starije dobi, ili su možda iz druge rasne pozadine, ili može biti da ta stvar djeluje samo devet puta od 10”, dodao je dr. Griffin. 

Koliko dugo traje zaštita? 

Stopa djelotvornosti od 90 posto izračunata je sedam dana nakon druge vakcinacije, ali ti će se rezultati vjerovatno promijeniti jer se podaci prikupljaju tokom dužeg razdoblja.

"Općenito, kako bi se utvrdilo koliko traje zaštita, bit će potrebne dodatne studije kako bi se otkrili stepeni obje vrste imunološkog odgovora, kao i svi rizici ponovljene izloženosti", rekao je Kampmann.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.