11.11.2020. 18:24
0
Rusi: Naša vakcina efikasnija od Pfizerove
Kreator ruske vakcine protiv COVID-19 dao je u srijedu uvjeravanja da je ta vakcina efikasna 92 posto, nekoliko dana pošto su američka firma Pfizer i njemačka BioNTech javile da je vakcina koju oni zajednički razvijaju pokazala da je 90 posto efikasna u preliminarnim nalazima.

Kao i njihovi konkurenti Ruski suvereni fond i istraživački institut Gamalej hvalili su efikasnost svoje vakcine "Sputnik V", koja je trenutno u fazi tri kliničkih ispitivanja kod 40.000 volontera.

"Statistička analiza 20 potvrđenih slučajeva korona virusa, slučajeva podijeljenih između vakcinisanih osoba i onih koje su primili placebo ukazuje na stopu efikasnosti od 92 posto za vakcinu Sputnik V poslije druge doze", navodi se u saoštenju.

Proizvođači ruske vakcine dali su uvjeravanja da će uskoro biti objavljena njihova istraživanja u svjetskim medicinskim časopisima na procjenu kolega.

Suvereni fond je također dao uvjeravanja da će dati sve potrebne podatke nacionalnim regulatornim tijelima u zemljama koje žele da nabave rusku vakcinu.

Rusija, riješena da bude predvodnik u trci za vakcinom, još u avgustu je objavila, prije nego što su obavljeni klinički testovi na veliko, da je vakcina Sputnik-V efikasna, izazivajući sumnje u međunarodnoj naučnoj zajednici.

Jučer su Pfizer i BioNTech ulili nadu objavlujući da njihov kandidat za vakcinu pokazuje efikasnost od 90 posto. Međutim, brojna pitanja i dalje ostaju - trajnost zaštite i logistički izazovi.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.