17.11.2020. 15:13
0
Ruska agencija za nadzor zdravstva: U Sibiru se pojavila mutacija koronavirusa
U Sibiru su se pojavile mutacije korona virusa, izjavila je u utorak čelnica ruske agencije za nadzor zdravstva, dok je u zemlji u samo jednom danu zabilježen rekordan dnevni prosjek od 442 smrtna ishoda.

- Primjećujemo izvjesne promjene u Sibiru... na temelju čega zaključujemo da se u ovoj regiji stvara jedinstvena verzija sa specifičnim mutacijama, tvrdi Anna Popova, čelnica agencije Rospotrebnadzor.

Ona pritom nije otkrila detalje o tome koliko je virulentna ili fatalna pomenuta mutacija, ali je kazala da (mutacija) ne čini virus opasnijim.

Popova je potvrdila da su u toku klinička testiranja druge ruske vakcine protiv Covid-19 koju razvija sibirski Institut Vector.

Direktor instituta Rinat Maksyutov tvrdi da mutacije virusa neće uticati na efikasnost vakcine.

Američka studija iz septembra nije pronašla značajnije pokazatelje da bi mutacije mogle učiniti virus fatalnijim, navodeći da se težina kliničke slike i smrtnost najviše vežu sa komorbiditetima pacijenta i njegovom genetikom.  

Klinička testiranja vakcine EpiVacCorona će se najvjerovatnije vršiti na volonterima starijim od 60 godina, dok će testiranja na djeci početi u decembru, prenijela je novinska agencija TASS.

Prema pisanju Reutersa, šestomjesečna Faza III koja je počela u ponedjeljak, uključit će 180 pacijenata.

Sa 1.971.013 infekcija od početka pandemije, Rusija je na 5. mjestu svjetske ljestvice, odmah iza SAD, Indije, Brazila i Francuske. U Rusiji je usljed posljedica korona virusa preminulo 33.931 osoba.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.