21.11.2020. 9:38
0
Šta jesti kad ste prehlađeni
Određene namirnice važne su da bi se sačuvalo zdravlje, ali također mogu smiriti prehladu i ublažiti njene simptome.

Dok ozbiljnije bolesti zahtijevaju posebne dijetske režime, mali broj pacijenata zna koliko hrana može pomoći i kod blažih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i gripa.

Osim toplih čajeva, postoji još namirnica i napitaka koji mogu doprinijeti bržem ozdravljenju, na različite načine.

Začinjena hrana – Učinit će da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite hrenu ili ljutim papričicama.

Topla limunada - Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C. Mekani sloj na narandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

Crno vino - Sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno dišnih puteva. Ipak, oprezno s vinom ako pijete lijekove.

Đumbir - Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. U slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

Pileća supa - Naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade. Supa, također, razlaže sluz i olakšava disanje.

Soda bikarbona - Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mješavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca i crijeva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.