15.12.2020. 18:19
0
Vakcine Biontech i Pfizer odobrenje u EU će dobiti 23. decembra
Europska agencija za lijekove planira odobriti vakcinu proizvođača Biontech i Pfizer 23. decembra, piše njemački Bild, pozivajući se na više njemačkih medija.

U tom slučaju, vakcinacija u Njemačkoj započela bi već 26. decembra.

Nedugo nakon objave u Bildu, datum je na pres-konferenciji indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi po kojima bi EU trebala odobriti vakcinu 23. decembra tačni, no to će se dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom, jer "želime da građani steknu povjerenje u vakcinu", prenose agencije.

Iz firme Biontech kažu kako su spremni za vakcinisanje.

"Čim dobijemo zeleno svjetlo od EMA-e i Evropske komisije, možemo početi s isporukom vakcine", rekla je glasnogovornica te firme.

Ranije su vakcinu odobrili Velika Britanija, koje vakciniše svoje stanovništvo već sedam dana, te SAD koje su sa vakcinisanjem započeli u ponedjeljak.

Nakon što je Velika Britanija odobrila vakcinu, Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcina protiv Covida-19 ne treba brzopleto odobravati.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) odgovorila je kako nije preskočila niti jednu fazu u postupku odobrenja vakcine, a izvršna direktorica agencije opisala je postupak kao "temeljit i rigorozan".

Emer Cooke, direktorica Evropske agencije za lijekove, u ponedjeljak je izjavila: "Radimo bez prestanka na odobrenju prve vakcine za Covid-19. Dodala je da će se rokovi 'stalno ponovno procjenjivati'."

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.