17.12.2020. 9:03
0
Neočekivani problemi s Pfizerovom vakcinom
U prvim danima upotrebe Pfizerove vakcine zabilježene su neočekivane teškoće, uključujući doze koje su čuvane na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove kompanije Pfizer u proizvodnji, rekli su u srijedu američki funkcioneri.

Najmanje dvije posudice s dozama vakcine protiv korona virusa, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni Celzijusa, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Vakcine Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -80 stepeni Celzijusa.

Funkcioneri istražuju predstavlja li skladištenje vakcina na prekomjerno niskim temperaturama rizik za njihovu sigurnost i efikasnost, dodao je Perna.

Pfizer je takođe izvijestio o problemima u proizvodnji vakcine, rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar.

"Osiguraćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance", istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije Albert Burla ranije ove sedmice za CNBC rekao da su pozvali američku administraciju da iskoristi Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja snabdijevanja", posebno nekih komponenti, prenosi portal Buka.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošle sedmice da je prvobitni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcine u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelimično zbog poteškoća u snabdijevanju sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcina.

Osoba iz zdravstvenog sistema iz američke savezne države Aljaske doživjela je snažnu alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa koju proizvode Pfizer i BioNTech, piše The New York Times.

Tri osobe upoznate o slučaju rekle su za NYT da je dotična osoba hospitalisana te se i dalje nalazi u bolnici. Navodno nije prethodno imala problema s alergijama ni na koji lijek, a nije poznato da li je možda bolovala od nekih drugih alergija.

Kako piše NYT, alergijska reakcija te osobe na vakcinu navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene radnice u Velikoj Britaniji, takođe nakon što su primile Pfizerovu vakcinu. Obje su se u međuvremenu oporavile.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.