20.1.2021. 17:59
0
Preporuke građanima Sarajeva: Smanjiti boravak i kretanje u gradskoj zoni
Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja izmjerenih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku iznad 150µg/m3 za prethodni dan.

Ostali praćeni polutanti su, također, bilježili prekoračenja tolerantnih vrijednosti za sumpor dioksid na području Ilijaša, te azot dioksid na području mjerenja mobilne stanice na Ilidži i na lokalitetu Otoka.

Prema sinoptičkoj prognozi, u Sarajevu se u narednom periodu očekuju nestabilne vremenske prilike, uz postojanje slabih uslova za pojavu kratkotrajne inverzije. Atmosferski pritisak će biti u padu. Vjetar će biti južnog smjera sa brzinama od 1 do 12 m/s.

Danas i sutra će nešto manje brzine vjetra uzrokovati periodična povećanja koncentracija zagađujućih materija u pojedinim dijelovima Kantona Sarajevo, dok se u petak očekuje umjeren do jak južni vjetar koji će uzrokovati pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Isti dan se očekuje i promjena vremenskih uslova, a krajem dana i kiša.

Temperatura će biti značajno viša u odnosu na prethodne dane, pogotovo jutarnja. Padavine se, takođe, očekuju drugog dana vikenda, te smirivanje vjetra od  slabog do umjerenog intenziteta.

Na osnovu navedenog stanja kvaliteta zraka i iznesene vremenske prognoze, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka ističe kako ne postoje uslovi za proglašenje neke od epizoda predviđenih Planom.

U narednim danima se očekuju i variranja u koncentracijama zagađujućih materija na području Kantona Sarajevo, ali i pad u vrijednostima usljed najavljenih padavina i pojačanog vjetra.

U isto vrijeme, stanovništvu Kantona Sarajevo sugerišu primjenu preporuka Zavoda za javno zdravstvo KS radi zaštite njihovog zdravlja, te upozorenja izuzetno osjetljivim kategorijama stanovništva koje bi trebale smanjiti kretanje i boravak u gradskoj zoni.

- Izlaganje visokim koncentracijama zagađujućih materija prisutnih u zraku kod svih kategorija stanovništva može izazvati respiratorne tegobe, s tim da kod osjetljive populacije i neliječenih hroničnih bolesnika mogu ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje. Preporuke za sve kategorije stanovništva su da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi. Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju. Ove preporuke dijelom se poklapaju i sa zdravstvenim preporukama za zaštitu od pandemije COVID-19 oboljenja - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dodaju i kako na snazi ostaje i stalna preporuka građanima da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi, saopćeno je iz Službe za protokol press KS.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.