4.3.2021. 15:10
0
Otklonjene dileme: Vakcine iz Indije imaju upotrebnu dozvolu od WHO-a
Direktor regionalnog ureda WHO za Evropu dr. Hans Kluge, kazao je tokom današnje press konferencije, kako su predstavnici ove organizacije razgovarali sa liderima u Bosni i Hercegovini o nabavci vakcina te da se zajednički rad na traženju rješenja.

Vakcine su uključene u ono što zovemo lista Svjetske zdravstvene organizacije za hitno odobrenje, a što znači da se kriteriji za sigurnost, efikasnost i kvalitet doista moraju ispuniti. One se koriste u nekoliko zemalja. Prošlog utorka, prekjuče, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije doktor Tedros i ja smo imali sastanak sa političkim vodstvom- predsjednicima Dodikom, Komšićem i Džaferovićem upravo glede osiguranja jednakog pristupa u Bosni i Hercegovini. Svi zaista zajedno rade, i zemlja i međunarodna zajednica, da bi vakcine i stigle, uključujući i Pfizer što prije moguće, kazao je Kluge.

INDIJSKE VAKCINE

Na pitanje da pojasne neodumice o navodnom porijeklu vakcina AstraZeneca, te njihovoj upotrebi za jedan ili drugi dio svijeta regionalni savjetnik za imunizaciju WHO dr. Siddartha Datta je kazao kako će sa zadovoljstvom pobiti sve nedoumice koje postoje po tom pitanju.

- Svjetska zdravstvena organizacija je osigurala odobrenje za hitno korištenje za AstraZeneca vakcinu, a što uključuje obje proizvodne jedinice, kako mi to kažemo. Vi to možete reći oba proizvođača, onaj u Indiji i Koreji. Obje proizvodne jedinice su dobro ocjenjene glede proizvodnih sposobnosti i nakon toga je WHO odobrila obje vakcine. Mislim da nije stvar u zemlji porijekla da se odredi šta će ko dobiti, već u dostupnosti količine vakcina i koliko one brzo mogu biti dostupne državama, bez obzira na njihov nivo prihoda, kako bi država i njeno stanovništvo imali koristi od ove vakcine. To je glavni princip kojim se COVAX vodi i ostaće tako glede raspodjele vakcina bez obzira na njenu zemlju porijekla, rekao je Datta.

BRZO CIJEPLJENJE

Svjetska zdravstvena organizacija bilježi ponovno oživljavanje slučajeva Covid-19 u srednjoj i istočnoj Evropi, kao i porast novih slučajeva u nekoliko zapadnoevropskih zemalja. Kluge je pozvao zemlje da se ne dogovore o bilateralnim ugovorima koji podrivaju međunarodnu ustanovu za nabavku cjepiva COVAX. Rekao je da su države takođe odgovorne za brzo cijepljenje radnika na frontu. Posljednjih dana neke su evropske države gledale na osiguravanje vakcina iz Rusije ili Kine koje još uvijek nemaju odobrenje Evropske unije i zacrtale pristup zajedničke nabave EU, piše N1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.