8.3.2021. 8:42
0
Kako liječiti akne
Jedan od problema sa kojim se svi susrećemo bar u nekom periodu života su akne. Donosimo vam nekoliko mogućnosti kako se mogu tretirati kako biste ih uklonili.

Šta su akne?

Svi smo se kad tad u životu susreli s tim, da se probudimo ujutro, pogledamo u ogledalo i vidimo ovo neugodno iznenađenje. Bilo da se radi o jednoj ili više akni, nakupinama mrlja i crvenila, ne postoji osoba koja se bar jednom u životu nije susrela s njima. Najčešće pogađaju tinejdžere i osobe sklone kožnim problemima, ali ni ostali ih ne mogu izbjeći, pa bar jednom u životu.

Akne nastaju kada žlijezde u koži stvaraju i luče previše prirodnog ulja kože, koje se naziva sebum.

Sebum, zajedno s mrtvim stanicama kože, može začepiti pore, što rezultira aknama. A ponekad bakterije nazvane Cutibacterium acnes (C. acnes) uđu u pore uzrokujući upaljene akne.

Prilikom liječenja akni moramo biti veoma oprezni, jer postoje mnogi uzroci koji mogu samo pogoršati njihovo stanje. Pogotovo kada se radi o jakim tretmanima poput pilinga, tretmana čišćenja lica, raznih krema i preparata i sličnog.

Ukoliko su akne konstantno prisutne u vašem životu, prije samog liječenja najvažnije je otkriti njihov uzrok. Bez toga ne možemo postići adekvatno liječenje. Ukoliko su ipak one tu samo privremeno, pojave se ponekad, i vrlo rijetko, u tom slučaju ne morate brinuti jer postoje brojni faktori koji ih mogu uzrokovati poput: puberteta, hormonalnih promjena, menstrualnog ciklusa, kozmetike, lijekova, i svakako stresa, a njihovo trajanje u svakom slučaju zavisi od osobe do osobe.

Kako ih liječiti ? 

Ne postoji konkretan lijek za akne, ali postoje brojni tretmani koji ih mogu ukloniti i spriječiti njihovo ponovno nastajanje. Liječenje i određivanje tretmana svakako ovisi o težini i vrsti akni.

Prema klinici Mayo, ova rješenja uključuju ljekovita sredstva za čišćenje, losione, kreme, i gelove. Oni obično sadrže sastojke za borbu protiv akni kao što su:

Benzoil peroksid
Glikolna kiselina
Salicilna kiselina
Azelaična kiselina
Niacinamid
Topički retinoidi

Ti sastojci djeluju tako da sprječavaju začepljenje folikula dlake, boreći se protiv bakterija na koži, smanjujući proizvodnju ulja ili ljušteći gornji sloj kože.

Za liječenje akni na tijelu, poput akni na leđima, trebat će vam učinkovit tretman protiv akni, poput benzoil peroksida, koji je najučinkovitiji za akne na tijelu. - Prenosi EVERYDAY HEALTH.

Ukoliko akne ne odlaze i traju duže nego što ste očekivali, te ih ne možete ukloniti klasičnim pokušajima tretiranja akni, potražite dermatološku pomoć kako biste pronašli ispravno rješenje, jer pogrešno tretiranje akni može samo pogoršati njihovo stanje.

(D. Husanović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.