23.3.2021. 10:55
0
Ovo su neki od znakova koji ukazuju da nam je potrebna promjena rutine spavanja
Da li ste dan započeli umorni i bez apetita, uz slabost i grč u mišićima, ukočenost, drhtavicu, promjene u ponašanju? Možda je globalna pandemija uticala na vaše fizičko stanje, a možda je samo vrijeme da promijenite rutinu spavanja i dan započnete svježi i odmorni.

Nedostatak sna ne samo da će se odraziti na naš dan, već u najgorem slučaju može prouzrokovati ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Stoga, u nastavku teksta vam otkrivamo koji su to znaci koje nam šalje naše tijelo, a koji ukazuju da je neophodno promjeniti neke navike.

1. Promjene raspoloženja
Svakako da loše raspoloženje može biti izazavano različitim faktorima, a jedan od njih je i nedostatak sna. Loš kvalitet spavanja dovodi do razdražljivosti, dekoncentrisanosti i poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Stoga, lezite ranije, izbjegavajte listanje društvenih mreža pred spavanje i opustite se uz neki dobar roman.

2. Bol u leđima i/ili vratu
Neki od simptoma ne ukazuju samo na loš kvalitet spavanja, već i na loš položaj tokom spavanja, kao što su bol u leđima ili vratu, ukočenost, glavobolja i sl. Možda vam ne odgovara dušek, jastuk, a možda samo trebate promijeniti položaj tokom spavanja - često, spavanje na stomaku izaziva bol u vratu.

3. Nesanica
Nesanica može biti izazvana različitim faktorima, poput stresa na poslu, kasnog vježbanja ili kasnog obroka. Ukoliko niste sigurni zašto ne možete da zaspite, poslušajte naredne savjete: tokom dana provedite više vremena na otvorenom, odaberite opuštajući ritual koji ćete sprovoditi nakon posla (da, čak i ako radite od kuće), kao i pred odlazak u krevet (čitanje knjige, masaža, kupka, šolja čaja).

4. Pojačan apetit 
Naše tijelo, njegove potrebe i sam apetit mjenjaju se na dnevnom nivou. Stres, nivo aktivnosti, hormoni samo su neki od faktora koji utiču na apetit. Ipak, manjak sna povećava glad i žudnju za slatkišima i grickalicama. Loš kvalitet sna povezan je s intenzivnijim lučenjem hormona gladi – grelina. Ukoliko vam tijelo traži više hrane, nahranite ga zdravim namirnicama: voćem i povrćem. Promena ishrane i te kako može pomoći u boljoj rutini spavanja.

5. Manjak koncentracije
Popodnevni padovi u koncentraciji i neproduktivnost nisu rijetka pojava, ali na njih može utjecati i manjak sna. Stručnjaci kažu da je za djelove mozga odgovorne za memoriju, kreativnost, produktivnost i rješavanje problema potrebno od sedam do devet sati sna tokom noći.


(Semra Šantić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.