7.6.2021. 21:29
0
Imate strah od vožnje koji ne umijete da objasnite? Ovo je najvjerovatnije vaša dijagnoza
Postoje dvije riječi koje objašnjavaju strah od vožnje ili od upravljanja motornim vozilom.

Prvi je vehofobija i odnosi se na strah od aktivne vožnje. Latinski “veho” znači vožnja.

Fobija od boravka u automobilu je amaksofobija. Ona podrazumjeva sam proces vožnje, kao i vožnju u automobilu ili nekom drugom obliku prevoza kao putnik. Etimološki, riječ dolazi od grčkog “amaksos” (kočija) i “fobos” (veliki strah, fobija).

Uzroci ovih strahova mogu biti proživljena saobraćajna nesreća, ali i neki neodređeni strah od vožnje, putovanja ili motornih vozila, prenosi Telegraf.

Simptomi osoba koje pate od amaksofobije su znojenje, vrtoglavica, neprijatan osjećaj u želucu, stezanje u grudima, ubrzan rad srca, nagon za plakanjem ili vrištanjem, napetost mišića i panika, navodi Revija HAK.

Ova neprijatna osjećanja često prate negativne misli, briga, nesigurnost, strah i iščekivanje opasnosti.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.