25.6.2021. 22:43
0
Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH
Udruženja pacijenata po prvi put potpisuju memorandum o suradnji kojim se formira zajednička snaga za zagovaranje unaprjeđenja regulatornog okvira u svrhu jačanja integriteta u procesima kreiranja listi lijekova u Brčko distriktu BiH.

Kako se navodi, potpisivanje memoranduma o suradnji prvi je korak na putu da pacijenti postanu aktivni sudionici u procesu donošenja odluka o listama lijekova koji se financiraju iz javnih fondova.

Pravo na lijek je osnovno pravo pacijenta, a proces kreiranja listi lijekova jedan je od najznačajnijih procesa u oblasti zdravstva koji to osigurava. Otvorenost i transparentnost ovog procesa je od vitalnog značaja kako bi stavovi pacijenata bili reflektirani u odlukama koje se odnose na liste lijekova, te kako bi pacijenti imali na raspolaganju lijekove koji im pružaju najveću moguću zdravstvenu korist u odnosu na dostupna javna sredstva.

- Uređenje procesa stavljanja lijekova na listu u smislu osiguranja transparentnosti i poštovanja načela integriteta je u interesu svih udruženja pacijenata, ali i građana Bosne i Hercegovine, jer na taj način će proces biti dostupan za praćenje i analizu od strane stručne i opće javnosti. Potpisivanje memoranduma omogućit će nam da zajednički koračamo do konačnog cilja, a to je unaprijeđena regulativa stavljanja lijekova na liste u skladu s najvišim standardima transparentnosti i etike - stav je potpisnika memoranduma.

Projekat "Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u Bosni i Hercegovini" fokusiran je na pružanje podrške pacijentima u želji da se aktivno uključe u proces kreiranja listi lijekova, ujedno pružajući podršku institucijama iz oblasti zdravstva da dostignu visoke standarde integriteta za provođenje kredibilnog, transparentnog i inkluzivnog procesa kreiranja listi lijekova.

 - Usmjereni smo na uspostavljanje saradnju između udruženja pacijenata, zdravstvenih institucija i strukovnih udruženja zdravstvenih radnika kako bi zajedničkim radom u proces kreiranja listi lijekova inkorporirali principe transparentnosti, integriteta i uključenosti i usuglasili ga sa najboljim praksama u svijetu i regiji. Želim istaći da su pacijenti jedan od najvažnijih sudionika u procesu uvrštavanja lijekova na listu i da će se njihovim uključenjem u proces donošenja odluka doprinijeti kvalitetnijim i adekvatnijim listama lijekova, što u konačnici znači bolje ishode liječenja - kazala je Višnja Marilović, menadžerica projekta.

 Projekat "Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u Bosni i Hercegovini" koji implementira Net Consulting d.o.o. Sarajevo u partnerstvu i uz podršku Vlade Švicarske, kompanije Roche d.o.o. – Roche Ltd. i Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH provodi se na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.