3.7.2021. 18:28
0
Ovo su simptomi novog opasnog delta soja koronavirusa
Opasni delta soj jučer je i zvanično potvrđen u Bosni i Hercegovini. Kako je ZA Avaz rekao Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva analizirani su uzorci turista iz Šapnije koji su došli u Međugorje.

Pet turista je pozitivno na koronavirus, a kod dvoje je potvrđen delta soj, dok su tri uzorka sumnjiva.

Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a ovaj soj od alfe je opasniji jer se brže širi. 

Smatra se da je virulentniji, a nije dokazano da je smrtonosniji.

Prema aktualnim istraživanjima delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa - prema podacima iz Velike Britanije, radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja avgusta, ocijenio je prošle sedmice Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu očekuje da ta varijanta postane "dominantna" na Starom kontinentu do avgusta.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.