4.7.2021. 21:58
0
Istraživanje: Omega-3 masne kiseline mogle bi da pomognu kod migrene
Svako ko ima migrenu zna da je to više od same glavobolje. Od naglog gubitka vida do povraćanja, simptomi mogu da budu zaista iscrpljujući. Oni koji redovno pate od migrena pokušat će sve da bi ih spriječili, a prema novom istraživanju, konzumiranje veće količine omega-3 masnih kiselina moglo bi da bude pravo rješenje.

Novo istraživanje, objavljeno u „British Medical Journal“, podijelilo je 182 osobe, od kojih su 88 odsto bile žene starosti od 38 godina koje su patile od migrene između pet i 20 dana mjesečno u tri grupe.

Svaka grupa je dodavala u svoju ishranu određenu količinu omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u dodacima i masnoj ribi, piše Metro.

Kod jednog načina ishrane povećana je količina eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) na 1,5 grama dnevno i održavana je linolna kiselina na oko sedam odsto unosa energije.

Kod drugog načina ishrane povećana je EPA i DHA na 1,5 grama dnevno i smanjena je linolna kiselina na manje od 1,8 odsto energije, dok je druga kontrolna grupa u ishrani održavala EPA i DHA na manje od 150 miligrama dnevno, a linolnu kiselinu na oko sedam odsto energije.

Oni u dvije grupe sa ishranom bogatom omega-3 masnim kiselinama, osiguranom formulacijama ulja i maslaca i proteinima poput ribe, imali su značajno smanjenje migrene.

Ishrana sa visokim omega-3 masnim kiselinama bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata migrene dnevno i dva dana glavobolje u mjesecu.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.