12.8.2021. 21:30
0
Istražitelj WHO-a: Nultog pacijenta možda je zarazio šišmiš u laboratoriju u Wuhanu
Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je vodio istragu WHO-a o porijeklu koronavirusa rekao je u dokumentarcu na danskoj televiziji da su kineski kolege utjecali na prezentiranje njihovih nalaza, prenosi Avaz.

Peter Ben Embarek kazao je da su kineski stručnjaci unutar tima u izvještaju odbacivali povezivanje podrijetla pandemije s istraživačkim laboratorijem u Vuhanu, prenosi Index.hr.

- U početku nisu htjeli u izvještaj staviti ništa o laboratoriju jer to za njih nije bila moguća opcija porijekla virusa i nije imalo smisla na to gubiti vrijeme. Mi smo pak insistirali na tome da ga uključimo u izvještaju jer je to bio dio cijelog pitanja o pravom porijeklu virusa - rekao je Ben Embarek tokom intervjua.

U svom izvještaju objavljenom početkom ove godine tim WHO-a iz Kine rekao je kako je "vrlo malo vjerojatno" da je virus SARS-CoV-2 mogao slučajno procuriti iz Instituta za virusologiju Vuhan ili iz nekog drugog objekta u tome gradu. Dodali su kako ne namjeravaju preporučiti daljnju istragu tog pitanja.

Rasprava o tome treba li uopće uključiti teoriju "curenja" virusa iz laboratorija trajala je 48 sati prije završetka izvještaja, kazao je Embarek.

- U slučaju zaposlenika laboratorija koji se zarazio na terenu tokom prikupljanja uzoraka u špilji sa šišmišima, takav scenarij pripada i hipotezi o curenju iz laboratorija kao i našoj prvoj hipotezi izravne infekcije sa šišmiša na čovjeka. Smatrali smo da je ta hipoteza vjerovatna - rekao je Ben Embarek.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.