17.10.2021. 20:42
0
Istraživanje: Hemikalije u raznim proizvodima povezane su sa preranom smrću
Sintetičke hemikalije zvane ftalati, koje se nalaze u raznim potrošačkim proizvodima poput kutija za hranu, šampona, šminke, parfema, čak i dječijih igračaka, mogu da prouzrokuju od 91.000 do 107.000 slučajeva prijevremenih smrti godišnje.

Smrt prouzrokovana ftalatima uglavnom se javlja kod osoba starosti od 55 do 64 godine, a smrti prethode kardiovaskularne bolesti, prenosi CNN.

Ovo istraživanje sprovedeno u SAD, objavljeno je u časopisu „Environmental Pollution“.

Istraživanje je postalo deo rastuće baze podataka o uticaju plastike na ljudski organizam. To pokazuje koliko je zapravo neophodno  da se smanji ili zabrani korišćenje plastike“, rekao je vodeći autor istraživanja dr Leonardo Trasand, profesor pedijatrije, ekološke medicine i zdravlja stanovništva na „NIU Langone Health“ u Njujorku.

Već je poznato da ftalati ometaju tjelesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sistem. Oni su povezani sa razvojnim, reproduktivnim, neurološkim, imunološkim i drugim problemima, prema podacima Nacionalnog instituta zdravstvenih nauka koje se bave životnom sredinom.

Kako navodi Institut, čak i mali hormonski poremećaji mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme u razvoju. Ranije sprovedena istraživanja povezivala su ftalate sa reproduktivnim problemima, astmom, karcinomom i gojaznošću.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.